Muzika
44

Festival Psihodelične muzike u Sarajevu: Rock ugođaj u trajanju od osam sati

Klix.ba
U klubu Cinemas Sloga 11. marta bit će održan prvi Festival Psihodelične muzike.

Za prvu verziju festivala svirat će legende psihodelične rock muzike iz Engleske Ozric Tentacles, a kao glavni support bend nastupaju progresivni rokeri Project RNL iz Izraela.

"Kao regionalna podrška dolazi jedan od najboljih bendova na Balkanu u onom što sviraju - kosmos i post rokeri Consecration iz Beograda. Lokalna, kao i DJ podrška za ovaj koncert će biti Weedran, već svima poznati, ako ne i najpoznatiji psytrance izvođač u BiH. Kao specijalni gosti sviraju industrial psycho dvojac iz Njemačke -FUNDETTA", naveli su organizatori.

Ozric Tentacles traju više od 32 godine i riječ je o rock bendu koji je brz, žestok i težak sa klasičnim instrumentima. Nastali su 1983. godine na Stonehenge festivalu i do sada su objavili 26 albuma. Kroz bend je prošlo više od 20 članova, ali glavni stup i osnivač je ostao - Ed Wynne. Prodali su milione albuma širom svijeta i imali brojne turneje.

Consecration bend iz Beograda formiran je 2000. godine. Broj članova se mijenjao vremenom, da bi potom ostali stabilni trio koji svira mješavinu psihodeličnog roka 1970-ih i alternativne metal muzike karakteristične za bendove sa kraja 1990-ih i početka 21. vijeka. Objavili su četiri studijska albuma.

Vedran Hamzić poznatiji kao DJ Weedran počeo je svirati 1997. godine i posvećen je promociji istinske psihodelične kulture u BiH. Nastupao je širom svijeta s poznatim DJ-evima poput Christiana Varele, Tiesta, Tima Maasa, Marca Baileya i sl.

Fundetta duo bend je nastao 2009. godine, a ne pripada nijednom tipičnom žanru muzike. Može se reći da je Fundetta bend došao do sasvim novog zvuka koji je baziran na keyboard i synth zvukovima, nešto što je Fundetta-u odvelo u neistraženu teritoriju. Rezultat miješanja electronic/gothic rock-a, new wave-a, erotičnosti i komedije, Fundetta duo je postao jedinstven, a i vrlo zanimljiva pojava na bini. Objavili su dva albuma.

Cijena karte u pretprodaji je 10 KM, a program će trajati više od osam sati. Karte su trenutno u prodaji u klubu Cinemas Sloga ili preko portala kupikartu.ba. Više informacije potražite na zvaničnoj Facebook stranici.