Muzika
0

"Festival budala" u Sarajevu i Tuzli

Sarajevo-x.com
Zoster će svoj drugi album promovirati u Sarajevu na koncertu 2. februara u CDA, a dan kasnije i u Tuzli, u clubu Palma. "Festival budala", drugi album mostarske grupe Zoster, objavljen za izdavačku kuću Gramofon, sadrži dvanaest pjesama snimanih u Sarajevu od aprila do novembra prošle godine.

Post produkcija albuma urađena je u njemačkom studiju Bauer. Album je krajem 2006. godine najavljen sa dva radijska singla: Na kamenu i Ko je jamio-jamio, a publika je neke od pjesama sa albuma Festival budala već imala priliku čuti na brojnim nastupima Zostera održanim u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Francuskoj.

Zoster je i na drugom albumu ostao vjeran vlastitoj poetici i socijalnom angažmanu. Njihovi se stavovi najbolje reflektiraju u sloganu koji prati ovaj album: Malim lopovima skidaju glave, a velikim lopovima skidaju kape! Zosterove pjesme govore o lažnom moralu, poslijeratnoj beznadežnosti, korupciji i ostalim mračnim stranama našeg društva danas. Ono što zadivljuje jeste doza optimizma i veselja kojom zrači njihova muzika. Tekstovi pjevača Marija Knezovića su i na ovom albumu nepogrešivo duhoviti, šarmantni i nepretenciozni. Album je za Gramofon producirao mostarski multiinstrumentalista Atilla Aksoj koji potpisuje muziku i većinu aranžmana zajedno sa ostalim članovima Zostera: saksofonistom Borisom Gutićem, basistom Markom Jakovljevićem, bubnjarom Goranom Rebcem, kao i frontmenom Mariom Knezovićem.

Muzika sa novog albuma Zostera donosi svježinu i naročitu autentičnost na bh. muzičku scenu, a Zoster definitivno ostaje jedinstvena muzička pojava i izvan granica Bosne i Hercegovine. Album Festival budala može se kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu (Magaza, knjižara Šahinpašić, knjižara Interliber, Merkator /od 25. januara/), Mostaru (CD shop Nirvana, Rondo music shop), Tuzli (Merkator /od 25. januara/) i Zenici (Jazz club, Music shop).