Muzika
0

"Femme fatale" bez finala, latvijski "gusari" neočekivano idu dalje

Sarajevo-x.com
Sinoć u okviru druge polufinalne večeri 53. Eurosonga izabrano je deset od 19 izvođača koji će se u subotu takmičiti za titulu najbolje pjesme Evrope ove godine. Prošlovečernji show u beogradskoj Areni je protekao u znaku rijeke, a tema prve noći takmičenja je bila grad. Od 19 pjesama 13 je otpjevano na engleskom jeziku.

U beogradskoj Areni će se novoodabrani predstavnici zemalja Ukrajine, Hrvatske , Albanije, Islanda, Gruzije, Danske, Švedske, Latvije, Turske i Portugala pridružiti preostalih deset iz prve polufinalne noći, učesnicima iz: Bosne i Hercegovine, Grčke, Rumunije, Finske, Rusije, Izraela, Azerbejdžana, Armenije, Poljske i Norveške. Ove izvođače u finalu očekuje "slavna četvorka", zemlje finansijeri Eurosonga (Španija, Njemačka, Francuska i Velika Britanija), te pobjednica prošlogodišnjeg takmičenja, zemlja domaćin Srbija.

Sinoć je u Areni paradu zgodnih, istreniranih, mahom u solariju „osunčanih“ tijela pratilo oko 10.000 razigranih fanova Eurosonga iz svih zemalja Evrope. I ovu večer su obilježili blještavilo scenografije, ubrzani pokreti plesača i pjevača, dance ritmovi sa folk primjesama i usporene balade. Mahom je, kao i svake godine dosad, akcenat bio na pjesmama opjevanim na engleskom jeziku, otrcanih naslova "This is My Life“, "Hero“, "Let Me Love You“, "Peace Will Come“, "Candle Light“, itd. Posebno nezanimljiv i neinovativan naslov pjesme je "Hasta la vista“ (na španskom ?!) izvođača Ruslana iz Bjelorusije koji je, ni po čemu upečatljivu, dance pjesmu otpjevao na engleskom jeziku.

Mnogo svjetliji primjeri od prošle večeri svakako su pjesme Albanije, Turske, Portugala i Hrvatske na maternjim jezicima i predstavljaju pravo osvježenje u poplavi dance pjesama koje su na ovogodišnjem Eurosongu sve odreda podsjećale ne pjesme iz zlatnog doba potpuno zaboravljenog DJ Boba. Četiri, gore pomenute pjesme ušle su u finale zakazano za subotu, 24. sa početkom u 21 sat u Areni.

Jedna od najzanimljivijih je svakako bila pjesma predstavnika Kipra „Femme fatale“. Dubok zavodljiv ženski glas otpjevao je pjesmu sa elementima tradicionalnog melosa. Koreografija izvođača Evdokie i četiri muškarca je nepretenciozna, efektna i u službi same pjesme, što je svakako rijetkost na takmičenjima ove vrste. Kiprani neopravdano nisu ušli u uži krug kvalifikacija, ali zato jesu predstavnici Ukrajine, Islanda i Švedske. Sve tri su pjevljive, lagane ljetne pjesme, kojih se danas niko i ne sjeća, ali svi vjerovatno pamte sinhronizirane pokrete tijela ovih predstavnika i blještava svjetla koja su u velikoj mjeri odvlačila pažnju od onoga o čemu su pjevali. Sve isto kao i svake godine.

Veliki šok su predstavljali latvijski „gusari“ koji su se neuspješno poigravali sa kabareom. Nastup je ispraćen lošim pjevačkim mogućnostima glavnog gusara, forsiranim dance beatovima (iz devedesetih godina) i zastrašujućim flourescentnim pozadinskim osvjetljenjem. Prava noćna mora. Niko se nije mogao oduprijeti dojmu da je pjesma proizašla iz vlastite ideje „gusara“ o tome kako performans treba da izgleda. Nastup svakako nije bio u službi pjesme. I ova pjesma je ušla u finale.

Ostaje nam da vidimo ko će od dvadeset i pet finalista osvojiti Grand Prix 53. Eurosonga. Bosanskohercegovačkim predstavnicima Laki i Mireli želimo puno sreće jer valja se izboriti sa poplavom nastupajućeg kiča.