Muzika
0

Fanga - savremeni Afrobeat na INmusic festivalu

Klix.ba
Fanga na dioula dijalektu, jednom od mnogih zapadnoafričkih dijalekata, znači snaga uvjerenja.

Sastav Fanga je osnovan 2001. godine prema zajedničkom muzičkom konceptu repera Korba iz Burkine Faso i programera Sergeja Amiana. Ovaj bend savremene muzičke scene čini osam članova s juga Francuske, čija muzika ima korijene u nigerijskoj i ganskoj tradiciji. Njihova muzika je mješavina afrobeata, jazza i funka s izraženim utjecajima hip-hopa i elektronske muzike.

Neočekivano snažna limena sekcija i ritmičnost održavaju zvuk Fange konstantno novim i svježim. Njihov hvaljeni album "Natural Juice" iz 2007. godine je predstavio saradnju s legendama poput Tonyja Allena i Segun Damise, a nedavno su izdali i novi album pod imenom "Sira Ba". Tekstovi Fange otpjevani na dioula dijalektu, francuskom i engleskom jeziku fokusirani su na pitanja ljudskih prava, odbijanja nesrazmjera između sjevera i juga te promicanje prava na različitost. Prepoznati od kritike i definitivni miljenici publike, Fanga su izvrstan primjer savremenog afrobeata.

Fanga je jedan u nizu izvođača koji će nastupiti na INmusic festivalu u sklopu projekta "Multiculturalism in Music" - pilot-projekta realiziranog u saradnji s regionalnim partnerima (Exit festivalom, Novi Sad, i Taksirat festivalom, Skopje). "Multiculturalism in Music" nastoji kroz muziku kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju savremenog društva i kulture. Projekt "Multiculturalism in Music" je dio evropskog programa "Kultura 2007-2013".

Dosadašnji line-up INmusica čine The Cranberries, Franz Ferdinand, Gorillaz Sound System, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordello, General Elektriks, Retro Stefson, Fanga, Human Woman, Iness Mezel i Tamikrest. INmusic festival održat će se 28., 29. i 30. juna na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice po cijeni od samo 340 kuna su u prodaji u Tisak media centrima u Hrvatskoj.