U izboru CNN-a
0

Exit među devet najboljih festivala na svijetu

Sarajevo-x.com
CNN World Fiesta u članku o muzičkim festivalima uvrstio je novosadski festival Exit među devet najboljih festivala na svijetu. Exit se na ovaj način našao u prestižnom društvu muzičkih festivala kao što su britanski Glastonbury, danski Roskilde i japanski Fuji Rock.

U tekstu, koji potpisuje Nick Thompson, skreće se pažnja na to da festivalska sezona počinje već u junu i da je do septembra skoro svaki vikend popunjen nekim muzičkim festivalom širom svijeta. CNN je napravio i izbor devet festivala na koje se definitivno isplati ponijeti šator i naočale za sunce.

Pored Exita, preporuka CNN-e otišla je britanskim festivalima Glastonbury i Bestival, koji su i nama dobro poznati kao priželjkivane muzičke ljetne destinacije. Od evropskih festivala tu je i danski Roskilde, matica veselih kampera.

U izboru ove medijske kuće su i predstavnici iz SAD-a, Bonnaroo iz Tennesseeja, čikaški Pitchfork, kao i najveći muzički festival na svijetu, Summerfest iz američke države Wisconsin. Pored njih, tu su i australijski Parklife, kao i japanski Fuji Rock festival.

Novinar CNN-a osvrnuo se na istorijsku važnost Exita, kao i činjenicu da se festival obraća širokoj publici, promovišući razne muzičke pravce i stilove, od bendova kao što su Arcade Fire, Pulp i Portishead, pa sve do elektronskih nastupa sastava Underworld, Jamiroquai, Tiga i Magnetic Man.

Članak je dao i prikaz cijena festivalskih ulaznica, po kojem je ubjedljivi rekorder japanski Fuji, sa cijenom od čak 500 dolara za tri festivalska dana. Exit je u prosjeku duplo jeftiniji od ostalih navedenih festivala, uz sjajan program koji može da parira ostalim događajima, pa tako nije ni čudo što je popularna destinacija mladih iz cijelog svijeta, od Evrope, preko SAD-a, sve do Australije.

Prethodnih godina Exit je postao jedan od najvažnijih događaja u Srbiji i regionu, sa ogromnim turističkim potencijalom. Prošle godine turisti su za vreme Exita u Srbiji i Novom Sadu, po proračunu auditorske kuće Booze Allen Hamilton ostavili 13 miliona eura.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je, zahvaljujući između ostalog i Exitu, 2009. godine zabilježila porast broja stranih turista, bez obzira na svjetsku ekonomsku krizu. Pored sjajnog ekonomskog aspekta, posjetioci Exita toj zemlji donose još nešto – parčiće svojih kultura zbog kojih postaje bogatija, veselija i raznolikija, ne samo tokom ta četiri dana, već i mnogo duže.