Sunday Times
0

"Evrovizija: Nula poena za harmoniju"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
"Eurovizija: Nula poena za harmoniju" - naslov je članka u internet izdanju Sunday Timesa koji se kritički osvrće na Pjesmu Eurovizije.

"Da li je ovo takmičenje, ispod svoje popastične glazure, plodno tlo za politička rivalstva uperena protiv Britanije?" - pita se Sunday Times, ističući da je i stilu glasanja u nekadašnjem Sovjetskom savezu rezultat sinoćnjeg takmičenja - pobjeda Rusije - bio poznat BBC-u još pet dana prije početka finalne večeri.

Ova manifestacija sve više prijeti da postane kipući lonac međunarodne politike i tradicionalni komentator Evrovizije, Terry Wogan sa BBC-a konstatira da se "gvozdena zavjesa spustila na Evroviziju", odnosno, da istočnoevropske zemlje udruženim snagama drže zapadne podalje od vrha.

Mnogi u Britaniji smatraju da su njeni predstavnici još od 2003. kažnjavani zbog rata u Iraku, a također konstatiraju da Britanija ne pripada nijednom bloku zemalja, poput balkanskih, baltičkih, sovjetskih, vikinških i da je Britanija u subotu uvečer ponovo ignorirana, usprkos odličnom nastupu Andyja Abrahamsa.