Muzika
14

Evrovizija 2015. godine će se održavati u Beču

Klix.ba
Generalni direktor austrijske državne televizije ORF-a, dr. Alexander Wrabetz odlučio je da će se 60. izdanje Evrovizije, najvećeg zabavnog događaja na svijetu, održati u austrijskoj prijestolnici. Svoje oduševljenje ovom odlukom izrazio je i gradonačelnik Grada Beča, Michael Häupl.

U opticaju su se pored Beča nalazili i gradovi Graz i Innsbruck, no nakon dugog razmišljanja odluka je ipak pala na glavni grad. Prema riječima generalnog direktora ORF-a, Beč je idealno mjesto za održavanje ovakve manifestacije, jer se nalazi u srcu Evrope, poznat je za svoju muziku i gostoprimljivost, te je već mnogo puta bio domaćin mnogim velikim i značajnim manifestacijama.

Evrovizija će se 2015. godine održati 19. (prvo polufinale), 21. (drugo polufinale) i 23. maja (finale) u Bečkoj gradskoj dvorani (Wiener Stadthalle). Bečlije na Evroviziji pored brojnih gostiju očekuje i preko 1.500 novinara iz Evrope i cijelog svijeta koji će oko dvije sedmice izvještavati o ovoj velikoj manifestaciji.

Prema iskustvima organizatora prethodnih nekoliko godina može se već reći da će Beč kao domaćin Evrovizije ostvariti direktan profit od oko 100 miliona eura te indirektni u iznosu od oko 20 miliona eura.