Muzika
9

Evropska turneja Damira Imamovića kreće iz Sarajeva: Pjesmu sam posvetio rodnom gradu

Klix.ba
Damir Imamović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Damir Imamović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon izuzetnih kritika za njegov novi album "Dvojka" u svjetskim medijima, Damir Imamović kreće na turneju iz rodnog Sarajeva kojem je posvetio prvi single s novog albuma. Prvi koncert na turneji Sevdah Takht Damira Imamovića odsvirat će u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu u petak, 16. septembra, od 20 sati. Ovim koncertom bend najavljuje seriju nastupa u BiH i inozemstvu u narednim mjesecima.

Bosanskohercegovačka tradicionalna muzika posljednjih decenija doživjela je zvjezdanu recepciju u međunarodnim muzičkih krugovima zahvaljujući novoj generaciji sevdalija. Jedan od njihovih predvodnika Damir Imamović posljednjih mjeseci stalna je tema međunarodnih medija koji hvale njegov posljednji album.

Izuzetne kritike stigle su iz britanskog Guardiana, Songlinesa, fRootsa, London Evening Standarda, a BBC Radio je Damiru i njegovom bendu posvetio dvije muzičke emisije.

Ni domaća recepcija nije izostala pa su pohvale za Damirov novi album i njegov sada već decenijski rad u sevdahu stizale i iz domaćih i regionalnih medija.

Posebnu pažnju izazvao je prvi single s albuma, u potpunosti autorska pjesma oslonjena na sevdalijsku tradiciju, ali i na novi duh generacije koja kritički promatra svijet oko sebe.

O Damirovom "Sarajevu" Miljenko Jergović će tako u Jutarnjem listu napisati "...briljantni kara-orijentalni song, koji kao da je napisao Bertolt Brecht nakon dvadeset godina zatočeništva u nekoj armenskoj čajdžinici na Galati, gdje je sa skupinom čudaka i nastranih genija stvarao angažirani teatar za široke narodne mase i radnički proletarijat".

"'Sarajevo' sam napisao u jednom dahu. To je ljubavna pjesma mom rodnom gradu i njegovoj metafizici. Oduvijek ga prati glas da je mjesto susreta Istoka i Zapada, a mi koji u njemu živimo znamo da to nije uvijek idilična slika sa razglednice. Svi vole živjeti rezultate susretanja stotinu godina nakon što se ono desilo. Živjeti susretanje dok se ono dešava puno je stresnije i nesigurno je kako će se završiti. Zato je 'Sarajevo' sevdah o gradu kakav je on danas i nama kakvi smo danas", rekao je Imamović.