Muzika
170

Eurosong zabranio zastave Kosova, Islamske države, Palestine...

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Organizotori ovogodišnjeg takmičenja za najbolju pjesmu Evropu objavili su službene smjernice za upotrebu zastava u publici tokom takmičenja. Zastave Kosova, Islamske države, Palestine, Krima, Donjecka, Nagorno Karabaha i sjevernog Kipra zabranjene na ovogodišnjem takmičenju.

Na ovu odluku organizatora nije moguće ulagati žalbe. Osim ovih zastava, koje su uz fotografiju taksativno nabrojane, nije moguće unositi ni zastave ili transparente s porukama političke ili vjerske prirode koje organizator smatra neprimjerenim.

Pored uobičajenih veličina sada postoji i lista izričito zabranjenih zastava. Zastave bez štapa moraju biti veće od 120 x 80 cm, a zastave sa štapom ne smiju biti veće od 60 x 40 cm. Ovo je napravljeno kako bi se osiguralo da zastave ne blokiraju kamere za vrijeme snimanja ili ometaju ostalu publiku.

Zastava duginih boja (poznata i kao LGBT zastava) i zastava Evropske unije su dozvoljene, ali samo ukoliko se ne koriste kao alat za namjerno političko propagiranje.

Zabranu unošenja lokalnih, regionalnih, pokrajinskih ili spornih zastava uzrokuje kontroverze u nekim pogođenim područjima.

Politički znalci navode nekoliko primjera zabranjenih zastave, uključujući i Kosovo, Krim i Palestinu. Dokument u kojem se navodi zabrana unošenja ovih zastava, ažuriran je prije nekoliko dana. Dodatno se navodi da je zastava Islamske države strogo zabranjena.