Poljska i Portugal neće u Malmo
0

Eurosong preskup za evropske zemlje pogođene recesijom

Klix.ba
Loreen je ove godine Švedskoj donijela pobjedu i organizaciju takmičenja (Foto: Arhiv/AFP)
Loreen je ove godine Švedskoj donijela pobjedu i organizaciju takmičenja (Foto: Arhiv/AFP)
Takmičenje za najbolju pjesmu Evrope oduvijek je izazivalo podijeljena mišljenja. Za jedne je to parada kiča, dok je za druge učešće na Eurosongu stvar najvećeg nacionalnog ponosa.

Ono u čemu se svi slažu je da Eurosong postaje preskup za evropske zemlje pogođene recesijom, piše Independent. Zbog toga su već dvije zemlje najavile svoje povlačenje iz ovogodišnjeg takmičenja koje će se održati u švedskom Malmou. Riječ je o Poljskoj i Portugalu.

Portugalski javni servis je kao glavni razlog naveo finansijski pritisak. Interventna policija se žestoko sukobila s demonstrantima ispred zgrade portugalskog Parlamenta u novembru, nakon što je vlada najavila novo povećanje poreza i štednju kako bi ispunila evropske zahtjeve.

Portugal je dobio 77 miliona eura od Evropske unije da pokrije prošlogodišnji deficit.

Usred smanjenja potrošnje, portugalskoj vladi Eurosong je posljednje što joj treba, a kako nikada u historiji takmičenja nisu bili bolje plasirani od šestog mjesta, neučešće neće predstavljati značajan gubitak.

Poljska ni prošle godine nije učestvovala, a na isti potez se odlučila i ove godine. Kao i kod Portugala, razlozi su finansijske prirode.