Muzika
0

Eurosong: Predstavljene ekipe Crne Gore, Izraela, Estonije i Moldavije

FENA
Prvi polufinalisti na predstojećem takmičenju za Pjesmu Eurovizije iz Crne Gore, Izraela, Estonije i Moldavije predstavili su se u nedjelju novinarima u beogradskom Sava centru.

Na konferenciji za novinare u Pres-centru Eurosonga, prva se predstavila delegacija Crne Gore - njihov predstavnik na takmičenju bit će Stefan Filipović sa pjesmom "Zauvijek volim te" i njegovim nastupom bit će otvoreno ovogodišnje takmičenje.

"Za mene je ovo stvarno veliki uspjeh, nalazim se na početku, a planiram i međunarodnu karijeru i uskoro ću objaviti album, prije svega u zemljama nekadašnje SFRJ", izjavio je Filipović.

Pjesmu "Zauvijek volim te" napisao je Ognjen Nedelkovski, poznat po tome što je napisao i tekst za pjesmu "Mojot svet" kojom je makedonska predstavnica Karolina Gočeva nastupila na prošlogodišnjem takmičenju za Pjesmu Eurovizije u Helsinkiju.

Pjesmu je komponovao Grigor Koprov, a scenski nastup režirao je Gorčin Stojanović.

Izrael će na takmičenju za Pjesmu Eurovizije predstavljati Boaz Mauda, koji će izvesti pjesmu "The Fire In Your Eyes" (Vatra u tvojim očima), s kojom je pobijedio na izraelskom nacionalnom takmičenju "Kdam".

Autorica pjesme koju će Mauda izvesti je Dana International, poznata po pobjedi na Pjesmi Eurovizije 1998.

Mauda je kazao da je za njega velika čast što će nastupiti na tako velikom takmičenju i da je njegova saradnja s Danom počela tako što je napisala pjesmu za njegov nastup na festivalu "Kdam", na kojem je biran predstavnik Izraela na Pjesmi Eurovizije.

Novinarima se predstavila delegacija Estonije, čiji će muzički sastav "Kraisiraadio" na srpskom, njemačkom i finskom jeziku izvesti pjesmu "Ljeto svijet".

Komični trio iz Estonije postoji od 1993. godine, a čine ga Hanes Verno, Peter Oja i Tarmo Leinatam, koji su u svojoj zemlji poznati po radio i TV skečevima.

Tekst pjesme "Ljeto svijet" u svom najvećem dijelu je na srpskom, ali ima i dijelova koji su na njemačkom i finskom, što je, prema riječima izvođača, jedan oblik njihove umjetničke slobode.

Jedan od članova sastava Hannes Verno je modni dizajner i poznat je kao voditelj TV emisija. Vodi poznati kviz „Milioner", član je parlamenta i nedavno je dobio čin nižeg poručnika odlukom predsjednika Republike Estonije.

Moldaviju će na Pesmi Eurovizije predstaviti Geta Burlacu sa pjesmom "The Century of Love" (Stoljeće ljubavi), a prema njenim riječima pjesma je neuobičajena za eurovizijske festivale jer je rađena u džez stilu.

Predstavnica Moldavije je kazala da nije razmišljala o favoritima, da ima više pjesama koje joj se sviđaju, a kao numeru koja joj se posebno dopala Burlaku je izdvojila pjesmu azerbejdžanskog predstavnika.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim festivalima u Moldaviji, Bjelorusiji, Francuskoj, Njemačkoj i Rumuniji i radi kao voditelj na nekoliko TV stanica u Moldaviji.

U toku dana, prenosi Tanjug, očekuje se promocija još pet ekipa iz San Marina, Belgije, Azerbejdžana, Slovenije i Norveške, a predstavljanje polufinalista bit će nastavljeno i u ponedjeljak.