Muzika
0

Eurosong: Nijedna zemlja iz bivše Jugoslavije nije prošla u finale

Piše: A. P.
(Foto: AFP)
Prva polufinalna večer 58. takmičenja za najbolju pjesmu Evrope u švedskom Malmeu donijela je prolaz dalje predstavnicima Moldavije, Litvanije, Irske, Estonije, Bjelorusije, Danske, Rusije, Belgije, Ukrajine i Holandije.

Kao što znate, Bosna i Hercegovina ove godine nema predstavnika na Eurosongu, a žrijeb je odlučio da svi takmičari iz nama susjednih zemalja nastupe iste večeri, osim Makedonaca, koje će u četvrtak predstavljati Esma Redžepova i Vlatko Lozanoski. U finalu u subotu, 18. maja, prema rezultatima iz prve polufinalne večeri, nećemo gledati nijednog predstavnika iz regije.

Podsjetimo, uoči polufinala i na kladionicama su naši susjedi loše kotirali, a favorit kladionica bila je predstavnica Danske Emmelie de Forest, koja je večeras opravdala taj status.

Slogan ovogodišnjeg Eurosonga glasi "We Are One" (Mi smo jedno), a on predstavlja ideju kako se trebaju slaviti različitosti na takmičenju i kako su svi sudionici, fanovi i gledaoci na kraju dana jednako vrijedni.

Glasanje se ove godine odvija na sljedeći način: prvo žiri svake zemlje rangira pjesme od prvog do posljednjeg mjesta, a potom publika glasa za svoje favorite. Sabiranjem tih glasova u odnosu 50%-50% dobija se ukupni zbir glasova te države.

U finale se svake godine direktno plasiraju predstavnici "pet velikih" - Francuske, Španije, Njemačke, Velike Britanije i Italije, a uz njih je ove godine i Švedska kao domaćin i pobjednik prošlogodišnjeg takmičenja.