Muzika
31

Eurosong 2016: Drugo veče uzbuđenja, među takmičarima Srbija, Makedonija, Slovenija i Albanija

Piše: M. N.
Očekuje nas još jedno uzbudljivo veče Eurosona 2016. U drugoj polufinalnoj večeri predstavit će se 18 zemalja, među kojima su Srbija, Makedonija, Slovenija i Albanija.

Večerašnji domaćini su Globe Areni su simpatični Petra Mede i Måns Zelmerlöw.

Takmičenje otvara Latvija koju predstavlja 21-godišnji pjevač Justs s pjesmom "Heartbeat". Sladunjavi mladić postao je popularan nakon što je pobijedio na takmičenju "Supernova" u februaru ove godine. Solo karijeru započeo je nakon što je izabran za predstavnika Latvije na Eurosongu a do tada je pjevao glave vokale za hip-hop umjetnika Gachu, funk-rock bend TaxFree i Bunch of Gentlemen. Nedavno je započeo pustolovinu zvanu ulični muzičar u Rigi. Njego cilj je otvoriti školu za alternativnu muziku, a radi i na kreiranju aplikacije koja će biti poput Tindera.

Srbija nastupa šesta po redu, a predstavlja je Sanja Vučić ZAA iz Kruševca. Kao dijete počela je pjevati stare narodne pjesme, da bi 15 godina kasnije postala pjevačica soula. Naučila je pjevati i operu. Vodeći je lokal benda ZAA.

Sanja Vučić ZAA
Sanja Vučić ZAA

Na osmom mjestu je Makedonija koju po drugi put predstavlja popularna pjevačica Kaliopi. O njoj ne treba mnogo govoriti jer je popularna na cijelom Balkanu zahvaljujući prekrasnom glasu koji ima veliki raspon. Autor je velikih hitova. Na Eurosongu 2012. godine predstavila se pjesmom "Crno i belo", te je nakon četverogodišnje pauze vratila Makedoniju u finale. Večeras se predstavlja s pjesmom "Dona".

Kaliopi
Kaliopi

Slovenija je na 11. mjestu a predstavlja je ManuElla s pjesmom "Blue And Red". U muzici je od djetinjstva. Svirala je harmoniku, a od 13. godine je imala svoj bend u kojem je svirala bass gitaru. U 16. godini prvi put nastupa na TV-u, a učestvovala je i u njemačkom Das Supertalenet gdje je izabrana u prvih 100 najboljih.

ManuElla
ManuElla

Na 17. mjestu večeras je Albanija koju predstavlja prelijepa Eneda Tarifa koja je popularna u svojoj zemlji i na Kosovu. Ona nije samo pjevačica već i glumica, režiserka, TV voditeljica i tekstopisac. U decembru 2015. godine pobijedila je na najprestižnijem albanskom festivalu Festivali i Këngës čime je ostvarila pravo da predstavlja svoju zemlju na Eurosongu 2016. Od šeste godine počela je pokazivati talenat za muziku. Od 2004. nastupa po koncertima i raznim događajima, a 2010. godine ostvaruje veliki uspjeh pobjedom na Top Fest takmičenju s pjesmom "Me veten" koja je postala veliki hit u Albaniji i Kosovu. Članica je nekoliko žirija za mlade talente, pisala je sapunice, brojne dječije pjesme i hitove.

Eneda Tarifa
Eneda Tarifa

Spisak zemalja učesnica:

  1. Latvija - Heartbeat
  2. Poljska - Color Of Your Life
  1. Švicarska - The Last Of Our Kind
  2. Izrael - Made Of Stars
  3. Belorusija - Help You Fly
  4. Srbija - Goodbye (Shelter)
  5. Irska - Sunlight
  6. Makedonija - Dona
  7. Litvanija - I've Been Waiting For This Night
  8. Australija - Sound Of Silence
  9. Slovenija - Blue And Red
  10. Bugarska - If Love Was A Crime
  11. Danska - Soldiers Of Love
  1. Ukrajina - 1944
  2. Norveška - Icebreaker
  3. Gruzija - Midnight Gold
  4. Albanija - Fairytale
  5. Belgija - What's The Pressure