Muzika
0

Eurosong 2007 - nagledaniji televizijski show u Evropi

Sarajevo-x.com
Za hardcore fanove Eurosonga, 12. maj obilježen je crvenim markerom na kalendaru, jer je to noć kada će se u Helsinkiju po 52. put održati tradicionalno takmičenje najbolje evropske pjesme.

Eurosong je već godinama događaj oko kojeg se okupe evropske porodice i prijatelji, željno iščekujući proglašenje pobjednika. Šta god da kažu o Evroviziji, jedno moramo priznati. Svi mi, šta god mislili o ovom muzičkom događaju, na noć održavanja finala ostajemo kod kuće sa prijateljima, te uz grickalice i piće uživamo u melodijama najboljih evropskih izvođača.

Od 1956. godine takmičenje za najbolju pjesmu Evrope održava se svake godine, a emituje se i na drugim kontinentima. Stoga je Grand Prix Evrovizije, nastao po uzoru na italijanski muzički festival "Sanremo“, već 52 godine s pravom najgledaniji televizijski show.

Polufinalna noć ovogodišnjeg takmičenja za Pjesmu Evrovizije zakazana je za 10. maj u dvorani Hartwall-Areena u glavnom gradu Finske, a finale je 12. maja u istoj dvorani sa početkom u 21:00 sat. Ovom događaju uživo će moći prisustvovati čak 18.000 gledalaca.

Davne 1964. godine po prvi put je jedan pjevač iz Bosne i Hercegovine zapjevao na evrovizijskoj pozornici. Bio je to Sabahudin Kurt sa izvedbom kompozicije "Život je sklopio krug“.

43 godine kasnije, 12. maja 2007., Bosnu i Hercegovinu predstavljat će mlada Banjalučanka Marija Šestić sa pjesmom "Rijeka bez imena“. Ove godine naša predstavnica za pobjedničko prijestolje takmičit će se sa još 42 druge evropske pjesme.

Red nastupa na finalnoj večeri 12. maja za izbor Pjesme Evrovizije izgleda ovako:

1. Bosna i Hercegovina 2. Španija 3. polufinalista 4. Irska 5. Finska 6. polufinalista 7. polufinalista 8. polufinalista 9. Litvanija 10. Grčka 11. polufinalista

  1. Švedska
  2. Francuska
  3. polufinalista
  4. Rusija
  5. Njemačka
  6. polufinalista
  7. Ukrajina
  8. Ujedinjeno Kraljevstvo
  9. Rumunija
  10. polufinalista
  11. polufinalista
  1. Jermenija
  2. polufinalista