Muzika
0

Esma Redžepova u Coloseum Clubu

Sarajevo-x.com
U petak, 17.10.2008. godine u Coloseum Clubu u Sarajevu, sa početkom u 22:00 sata bit će održan koncert jedne od najkarizmatičnijih pjevačica sa prostora ex Jugoslavije - Esme Redžepove.

Esma Redžepova je rođena u Skoplju u Makedoniji, u velikoj i relativno siromašnoj porodici sa šestero djece. Sa 14 godina pozvana je da pjeva na školskom takmičenju talenata, koje je organizovalo Radio Skoplje. To je bila prekretna tačka u Esminom životu. Ne samo da je pobijedila u konkurenciji od 57 škola i osvojila prvu nagradu, već je na takmičenju upoznala Stevu Teodosievskog, vođu nacionalnog benda i svog budućeg supruga. Sa roditeljskim blagoslovom, odlazi na turneju sa ansamblom Steve Teodosievskog.

Uz svog supruga, kolegu i mentora odgojila je i obrazovala 47 napuštene djece, utemeljila je dom humanosti i muzike u Skoplju i održala 2.000 humanitarnih koncerata, a njen rad i život najbolje opisuju njene riječi: "Ja sam kosmopolita. Čovjek je samo gost na ovoj planeti, go na svijet dolazi i takav sa njega odlazi, sve granice su samo produkt čovječjeg uma. Hoću da budem svoja u svakom dijelu ove planete, moja misija je humana i tako će i ostati. Dobra djela moraju biti sastavni dio naših, ionako kratkih života."

Danas je Esma balkanska zvijezda. Održala je oko 8.000 koncerata na svim kontinentima. Pjeva na 20 jezika, a izdala je više od 60 primjeraka albuma.