Muzika
0

Esma Redžepova na BLIFF-u

Sarajevo-x.com
Esma Redžepova i ansambl "Teodosijevski” predstavit će se za Đurđevdan Banjalučanima u okviru BLIFF-a, na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel u 22 sata. Kraljica romske muzike pripremila je iznenađenje za ovu priliku, prenose organizatori njenog nastupa.

“Radimo s jednom djevojčicom već godinu dana i pripremamo je da me zamijeni kada odlučim da se povučem sa estrade. Ona će ovdje nastupati prvi put. Predstavit ćemo prvenstveno Makedoniju i sve narode i narodnosti u njoj. Očekujem da publika igra i pjeva sa mnom”, rekla je Redžepova na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da joj je veoma drago što gostuje baš na ovom Festivalu, jer se na njemu prikazuje dokumentarni film u kome i sama glumi. Film “Ciganski karavan” govori o životu Roma koji se udružuju u čergu kako bi predstavili svoju muziku širom Sjeverne Amerike.

Konferenciji se pridružio modni dizajner Šeik Amar Hasan, porijeklom Pakistanac, koji je poželio da upozna Esmu jer je čuo za njenu muziku i njen humanitarni rad.

“Ženska ljepota mi je inače inspiracija u poslu. Esma je lijepa žena i zaista se divim njenoj snazi koju ulaže u posao i privatni život. Impresioniran sam gostoljubivošću ovog naroda i daću sve od sebe da ponovo dođem i dovedem poznate ličnosti u Banjaluku”. Amar Hasan je treće koljeno šeika, a i sam se bavi glumom kao i voditeljskim poslom na televiziji, gdje ima nekoliko zabavnih emisija.

Esma Redžepova mu je poklonila svoj album i dva albuma sa najpoznatijim romskim pjesmama, dok mu je ministar kulture Anton Kasipović uručio poklone. Dio honorara Esma je odlučila izdvojiti za pomoć ženama oboljelim od raka dojke.