Balkan Fever 2009.
0

Esma Redžepova, Edin Bosnić i Bojan Z. u Beču

Sarajevo-x.com
U okviru šestog festivala balkanske muzike "Balkan Fever", koji se ove godine održava od 30. marta do 9. maja, bečkoj publici će se narednog vikenda predstaviti Esma Redžepova, Edin Bosnić i Bojan Zulfikarpašić sa pratećim muzičarima. Festival okuplja predstavnike tradicionalne i moderne balkanske muzike, a ove godine je otvoren nastupom Vlatka Stefanovskog, Theodosila Spassova i Miroslava Tadića.

Kraljica romske muzike, Esma Redžepova, i njena grupa iz skopskog predgrađa Šuto Orizari, jednog od najvećih romskih naselja u Evropi, započet će u petak balkanski vikend u Beču. Članovi njene grupe su šestero siročadi koje je Esma usvojila i muzički obrazovala. Zajedno su najveći ambasadori romske kulture u svijetu.

Balkanska groznica se nastavlja u subotu koncertom kvarteta Edina Bosnića koji je Bečlijama obećao uzbudljivu džez avanturu sa brdovitog Balkana. Domaćini Edina najavljuju kao muzičara odanog umjetnosti, bosanskom bluzu i melanholiji.

Vikend završava koncertom klavirskog virtuoza sa Balkana, Bojana Zulfirkarpašića, kako ga najavljuju organizatori festivala. Sami kažu da su se godinama trudili da pridobiju Bojana Z. za svoj festival, jer ga smatraju vrsnim interpretatorom savremenog klavirskog džeza i velikim kreativcem sa dobrim smislom za humor i poeziju.

U maju se nastavlja učešće naših muzičara na bečkoj "Balkanskoj groznici". Edo Maajka će 2. maja publici predstaviti popularnu muziku iz bivše Jugoslavije, dok je 6. maj rezervisan za legende sevdalinke Eminu Zečaj, Zehru Deović, Seju Pitića i Nedžada Salkovića, ili kako ih Bečlije u najavi festivalskog programa nazivaju - "Bosnian Buena Vista Social Club".