Muzički centar "Pavarotti"
0

VIDEO / Energični "Partibrejkersi" za kraj 8. Mostar blues festivala

Tekst i video: Jasenko Korjenić
U Mostaru je u protekla tri dana održan blues-festival u Muzičkom centru "Pavarotti", a završen je energičnim koncertom benda "Partibrejkers".

Organizacijski tim festivala, na čelu sa direktorom Milijem Tirom, potrudio se da se ne desi nijedan propust i da cijeli festival protekne na najbolji mogući način. Ovo je već osmi po redu festival i po mišljenju organizatora sa najbogatijim sadržajem do sada.

Izvrsna američka blues-gitaristkinja Deborah Coleman na otvorenju je priredila odličnu svirku, a hrvatska jazz i rock pjevačica Zdenka Kovačiček druge noći odigrala je ulogu Janis Joplin, interpretirajući sa svojim bendom najveće pjesme legendarne Janis, za koju veliki broj festivala ove godine obilježava 40 godina od njene smrti.

Posljednju noć festivala obilježili su svojim nastupom mostarski bend "Credo", te "Muddy Waters of Sarajevo“, sarajevski bend sa prepoznatljivim isticanjem usne harmonike u svojim aranžmanima i srbijanski "Partibrejkersi", koji su priredili odličnu svirku za veliki broj posjetioca u "Pavarottiju".

Grupa Mostaraca i istinskih zaljubljenika u blues i rock and roll muziku pokrenula je ovaj festival prije nekoliko godina i danas zasigurno spada među najjače u Bosni i Hercegovini. U planu je da se naredne godine "Mostar blues festival" održi u većem prostoru i sa većim programskim sadržajem. Sve su prilike otvorene da festival postane poznat u regiji i svijetu i da stekne reputaciju ugledne manifestacije koju bi posjetila mnogobrojna publika i koja bi ugostila muzičare iz cijelog svijeta.

Protekli festival je veliki kulturološki doprinos grada Mostara i Mostaraca Bosni i Hercegovini i jedan od načina rušenja bolne i nepravedne podjele na istočni i zapadni dio grada, sudeći po tome da je publika iz obaju dijelova grada skupa propratila festival i stvorila viziju da bi ipak moglo doći bolje sutra za grad na Neretvi.

Portal Sarajevo-x.com pruža vam još jednu videoreportažu sa posljednje noći festivala. Pogledajte kako su nastupili "Credo", "Muddy Waters of Sarajevo" i "Partibrejkersi".