Muzika
2

Emmelie de Forest iz Danske pobjednica Eurosonga

Piše: N. J.
Emmelie de Forest (Danska)
Emmelie de Forest (Foto: AFP)
Danska je pobjednica 58. po redu takmičenja za najbolju pjesmu Evrope čije je finale večeras održano u švedskom Malmeu.

Predstavnica Danske, 20-godišnja Emmelie de Forest opravdala je ulogu favorita koja joj je dodijeljena i prije takmičenja. Ona je večeras slavila uvjerljivu pobjedu sa pjesmom "Only Teardrops", osvojivši 281 bod. Drugo mjesto je pripalo Azerbejdžanu sa 234 boda, a treće Ukrajini sa 214 bodova.

U finalnoj subotnjoj večeri Eurosonga takmičile su se Mađarska, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Norveška, Island, Armenija, Finska, Malta i Grčka koje su izborile plasman u finale na polufinalnoj večeri u četvrtak. Dva dana ranije taj su rezultat ostvarile Moldavija, Litvanija, Irska, Estonija, Bjelorusija, Danska, Rusija, Belgija, Ukrajina i Holandija. Direktan plasman u finale kao i svake godine osiguralo je "pet velikih" zemalja - Francuska, Španija, Njemačka, Velika Britanija i Italija, dok je Švedska nastupila kao domaćin, odnosno pobjednik prošlogodišnjeg takmičenja.

Ovo je finale bilo specifično po tome što nijedna zemlja sa prostora bivše Jugoslavije nije imala priliku da se predstavi ljubiteljima evrovizijske pjesme u samoj završnici takmičenja za najbolju pjesmu Evrope. Podsjetimo, u utorak, u toku prve polufinalne večeri već su "otpale" Crna Gora, Srbija, Hrvatska i Slovenija, a u četvrtak i Makedonija, dok BiH ove godine zbog nepovoljne finansijske situacije uopšte nije učestvovala na Eurosongu.