Muzika
194

Emir & Frozen Camels predstavljaju "Flaster" u regionu

Piše: E. A.
Emir & Frozen Camels (Foto: PR)
Nakon bh. premijere novog singla "Flaster" i videospota za ovu pjesmu, Emir & Frozen Camels ovih dana se spremaju za premijere u regionu.

Jedna od njih desit će se 4. januara na MTV Adria, potvrdio je za Klix.ba Emir Bukovica.

"Moram priznati da su dosadašnje reakcije na pjesmu 'Flaster' zaista fenomenalne. Svi se slažu da se radi o pjesmi prepoznatljivog EFC stila, ali sa dosta modernijom produkcijom, pa čak i zvukom, što mene raduje, jer želimo ići ukorak sa trenutnom svjetskom produkcijom. Isto je i sa videospotom, koji smo radili u saradnji sa produkcijskom kućom Prime Time iz Sarajeva i koji je režirao poznati bh. režiser Tarik Hodžić. Reakcije regularne publike na spot su stvarno odlične, nekako u ravni sa reakcijama na naš spot za 'Nacrtaj mi ljubav'. Ovaj put pohvale stižu i iz branše, od režisera i snimatelja, odnosno od tzv. stručne javnosti, za što je sigurno najzaslužniji režiser spota", kazao nam je Bukovica.

EFC ne žuri sa novim albumom, niti je još uvijek poznato kada će se desiti njegov izlazak. Bukovica itiče kako EFC ne zanima hiperprodukcija.

"Možda jedna od glavnih karakteristika mog dosadašnjeg autorskog rada leži u činjenici da kod mene nema hiperprodukcije objavljenih pjesama. To ne znači da nisam vrijedan i da novih pjesama nema, ali sam vrlo strog prema sebi i ne objavljujem sve što napišem ili komponujem. Sve moje pjesme su neke moje male istinite intimne priče i zato želim da iza svake svoje pjesme stojim 100%. Ne pravim kompromise sa samim sobom, pa je samim time moja autocenzura puno veća od tuđih kritika. Tako su i pjesme za naš naredni album prošle moju unutarnju i internu selekciju, ne bih li od nekih 40-50 pjesama došao do ovih 10-12 koje će se naći na tom novom albumu. Taj proces je trajao zadnjih četiri godine, a kada će album tačno izaći još ne znam. Za početak ćemo se držati nekih svjetskih trendova i u tom smislu i objavljivati singl po singl", objašnjava Emir za Klix.ba.

Skoro četiri mjeseca Emir Bukovica član je žirija muzičkog showa "Dio tima" TV Hayat kojeg gledaoci prate svakog petka.

"Jedan od glavnih razloga zašto sam pristao da budem u žiriju ovog showa je želja za promjenom, promjenom unutar sistema. Barem ovog muzičkog, u kojem se ja vrtim. I nepristajanje na status quo, u kojem nijemo posmatramo kako nam se pred očima sve pojeftinjuje, sve primitivizira i sve nameće. Najlakše je sjediti uz kaficu ili pored TV-a i kritikovati izbore nekvalitetnih pjesama i šunda kojim nas obasipaju sa svih strana. Ja sam odlučio da se aktiviram, možda malo i rizikujem da izgubim pokojeg EFC fana, ali da stvari popravljam kao direktni sudionik u donošenju nekih odluka. I sretan sam zbog toga. Također, što nije nebitno, kao bh. autor borim se za veći omjer učešća domaćih autora i njihovih pjesama, što nije zanemariv doprinos u poboljšanju vrlo narušenog balansa i omjera izvođenja domaćih i stranih autora na bh. emiterima svih vrsta", kaže Bukovica, podsjećajući da ima još dosta posla do velikog finala showa "Dio tima" planiranog za 15. april.

Za EFC i Emira Bukovicu godina na isteku bila je puna lijepih i interesantnih momenata, na poslovnom ali i privatnom planu.

"Od privatnih bih izdvojio neka lijepa putovanja, a od poslovnih, pored rada na albumu i snimanja novih pjesama u najpoznatijem studiju Mix Factory na Floridi, kao i objavljivanja singla 'Flaster', rado se sjećam svojih upliva u filmske i TV vode i rada na muzici za dokumentarce i serije po narudžbi u Americi", kaže Emir.

Već početkom januara putuje u SAD gdje planira nastaviti sa poslom.

"Moram završiti nekoliko započetih projekata za jednu seriju u Californiji. Onda se vraćam i nastavljam sa radom u žiriju showa 'Dio tima', istovremeno pripremajući nove EFC singlove i bend za sviranje čim malo otopli. Nadam se druženju sa bh. publikom na koncertima koje željno očekujemo. A posebno bih ekipi portala Klix.ba, za koji me vežu dugogodišnje prijateljske i poslovne veze, kao i svim čitateljima ovog portala, zaželio sretnu Novu 2016. godinu, puno zdravlja i ostvarenje svih želja", dodao je Bukovica.