Muzika
0

Elektronska prašina na Exitu

Sarajevo-x.com
Nemojte se iznenaditi kada ovog ljeta iznad Petrovaradinske tvrđave budete vidjeli oblak prašine, jer, sudeći po do sada najavljenim elektronskim izvođačima, plesa će biti sve do zore.

Dance Arena Exit festivala 2012. već je u kalendaru kao nezaobilazna ljetna destinacija svim cluberima širom svijeta. Nova potvrđena imena na ovoj bini su sjajni prijatelj Exita i domaće publike, Laurent Garnier sa setom L.B.S, senzacija koju je prije dvije godine otkrio HNS stejdž - Brodinski, kao i Azari & III, tajanstveni kanadski sastav koji je prošle godine pobrao sve pohvale. Pored Dance Arene, plesno će biti i na Elektrani koja će ugostiti danski elektro pop bend When Saints Go Machine.

Francuski pionir elektronske muzike Laurent Garnier se posljednjeg dana festivala pridružuje Dance Areni svojom potpuno novom turnejom L.B.S. Ovaj projekt čine Laurent Garnier, Benjamin Rippert i Stephane Scan X Dri. Pravo sa DJ pultova svjetski poznatih klubova L.B.S. nudi najbolje od oba svijeta kombinujući fleksibilnost i svestranost DJ seta uz sposobnost da se sa numerama eksperimentiše uživo. Dva pulta, nekoliko tastatura i moćnih DJ sprava će generisati četverosatni improvizovani organski set koji će zasigurno utabati podij Dance Arene.

Laurent Garnier objašnjava da je L.B.S stvoren, ne samo da upotpuni njegov rad, nego i da pruži potpuno novo iskustvo svima koji mu odaju počast. Garnier je oduvijek pomjerao granice elektronske muzike, tako da svi s nestrpljenjem očekuju da čuju šta će spremiti za publiku Arene od preko 20.000 posjetilaca!

U subotu uvečer Dance Arenom će dominirati sastav Azari & III, vlasnici singlova "Hungry For The Power" i "Reckless (With Your Love)", koji su lansirali ovaj kanadski sastav u epicentar svjetskih dešavanja. Azari & III su aktivni pod različitim pseudonimima još od sredine devedesetih i eksperimentisali su sa svim pravcima, od garažnog roka do hausa i diska, ali tek 2008. godine, kada su oformljeni pod imenom Azari & III, su se definisali kao - nedefinisani. Teško je reći kojoj sceni pripadaju, ali oni se ni ne trude da se ograničavaju. Kontroverze vezane za prvi spot "Hungry For The Power", koji je bio obrisan sa YouTubea zbog eksplicitnog sadržaja, samo su im povećale popularnost pa je debi album nazvan kao i sam bend, koji je izašao u augustu prošle godine, dobio sjajne ocjene publike.

Brodinski je možda jedan od najzanimljivijih mladih producenata koji su se pojavili na sceni u proteklih nekoliko godina. Fama oko Brodinskog je počela u oktobru 2007. kada je njegov prvi singl "Bad Runner" ugledao svjetlost dana. Ubrzo potom slijedi podrška izvođača kao što su Tiga, Chloe, Erol Alkan, A Trak, Busy P, Switch i Laurent Garnier, kao i bombardovanje zahtjevima za remikse od izvođača kao što su Klaxons, Das Pop, Shoes, D.I.M, Heart Revolutions i Adam Sky. Ovu godinu je započeo još jednim bumom, remiksom numere "On'n'On" francuskog dua Justice, a na najvećoj elektronskoj bini Exita Brodinski će nastupiti 12. jula.

Na kraju najavljujemo i sastav savršen za ples na Elektrana bini. Četveročlani sastav When Saints Go Machine je osnovan 2007. godine, a debi album "Ten Makes a Face" su objavili dvije godine kasnije. Svoju popularnost stekli su prvo na danskom području, da bi 2010. potpisali ugovor sa Njemačkom izdavačkom kućom !K7 Records label i otvorili Orange Stage Roskilde festivala. Dječački elektro pop bend, često poređen sa sastavima Bloc Party i Empire Of The Sun, elektro pop melanholiju prvog albuma na svom novom albumu "Konkylie", izdatom prošle godine, zamjenjuju odraslijim, zrelijim zvukom sa energičnijim tonovima, koji više vuku na dance elektro, nego na prethodni skandinavski pop efekt.