Najava koncerta
0

Edo Maajka nakon godinu dana u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Nakon nepunih godinu dana reper Edo Maajka ponovo je u Sarajevu, ovaj put u kultnom sarajevskom okupljalištu Cinemas clubu - Sloga gdje će 10. aprila "balkanski a naš“ hip hop umjetnik imati nastup.

Cinemas club - Sloga je bilo mjesto gdje je Edo prije više od pet godina "razbio led" pred sarajevskom publikom održavši svoj prvi solistički koncert. Edin koncert u Sarajevu organizuje Kuća muzike i zabave pantha rhei.

Za sve one koji ne znaju, slijedi biografija ovog muzičara:

Edin Osmić, poznatiji pod imenom Edo Maajka, rođen je 22.12.1978. u Brčkom (BIH). Kao izbjeglica je došao u Hrvatsku 1992. i završio srednju strojarsku školu poznatiju kao Prvomajska. Nakon toga se vraća u BiH da bi studirao strojarstvo i kriminalistiku u Tuzli. Tamo upoznaje ekipu i postaje jedan od dva MC-ja mladog HC benda Discord sada poznatijeg kao Defence. Oko desete emisije prvog BiH hip hop radio showa FMJAM, Edo upoznaje DJ Soula i Erola i postaje sastavni dio FMJAM ekipe. Kasnije Edo, Frenkie, djSoul, Hamaz i Munja (vokal Defencea) odlučuju udružiti snage i osnivaju grupu Disciplinska komisija, a njihov prvi album i dalje očekujemo.

Demo pjesme grupe Defence postaju radijski hitovi u sjevernoj Bosni, a njihovi koncerti u Tuzli 1999. su bili masovno posjećivani. Nakon godinu dana Edo napušta fakultet, vraća se u Zagreb raditi sve i svašta i snima na podloge od Shota prve demo stvari "Minimalni rizik" te "Mahir i Alma". Obje pjesme su postale hitovi zagrebačke demo scene na emisiji radija 101 Demo Blackout koju rade DJ Phat Phillie i DJ FRX.

Edo dobija ponude od nekoliko izdavačkih kuća i potpisuje za MENART čiji je izvođač i danas. Njegov prvijenac "Slušaj mater" izlazi 2002. godine i Edo postaje najbolji newcommer te godine na području Hrvatske i BiH, a i na prostorima Slovenije, Srbije i Makedonije je odlično prihvaćen. Zagrebački producenti Blackout ekipe Dash, Koolade, Shot, a kasnije i Baby Dooks su zahvalni za beatove i ritmove na svim njegovim albumima, samim time Edo postaje novo ime Blackouta. Svojim drugim albumom "No sikiriki" Edo potvrđuje svoj status jednog od najboljih MC-ja Balkana.

Nastupa sa pratećim bendom Lexaurini ili sa DJ Soulom, DJ Olidobolli u skoro svim gradovima bivše Jugoslavije i po mnogim klubovima i festivalima Evrope. Treći album "Stig'o ćumur" mu, kao i prethodni albumi, donosi mnoštvo nagrada i pohvala u medijima. Sarađuje sa prvacima srpske hip hop scene Sky Wikluhem, Ajs Nigrutinom, Timbeom te Marchellom i Bassivity ekipom. Sarađuje i sa grupama TBF, Hladno pivo, Pips Chips & Videoclips, Diyala, zatim sa Frenkiejem, bendovima Letu šuke, Skroz, Defence, Sinestet, Dadom Topićem, Diyalom, Studiom Morris, Davorom Ercegom, the Books of knjige, Bolesnom braćom, Neredom, Stokom, Generalom Woo, Elementalom, El Bahatteejem i mnogim drugim muzičarima. Radio je i muziku za film Srđana Vuletića "Ljeto u Zlatnoj dolini", te hip hop mjuzikl "Prosjačka opera" za tuzlanski teatar. Posudio je glas u sinhroniziranim verzijama crtića "Legenda o medvjedu", "Ledeno doba 2" i "Chicken Little".

Njegove pjesme govore o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu, ljudima uopšte, hip hopu, grafitima u maniri storytellinga, reprezenta pa i bettlea. U zadnje vrijeme se bavi produkcijom i pravljenjem beatova za druge, te sarađuje sa tuzlanskim umjetnikom Damirom Avdićem. Rade na pjesmama koje bi uskoro trebale ugledati svjetlo dana.

Na njega su utjecali mnogi muzičari, od Ramba Amadeusa, TBF-a, Safeta Isovića, Miladina Šobića, grupe Azra, Zabranjenog pušenja, Discipline kičme, Atomskog skloništa, Majki, Rupe u zidu... Živi i radi u Zagrebu.