Muzika
0

Ed Sheeran optužen da je ukrao pjesmu "Photograph"

Klix.ba
Ed Sheeran će se uskoro naći na optuženičkoj klupi jer je protiv njega podignuta optužnica zbog kršenja autorskih prava. Ukoliko bude proglašen krivim morat će platiti 20 miliona dolara.

Britanski muzičar optužen je da je ukrao muziku Martina Harringtona i Thomasa Leonarada iz pjesme "Amazing" koju su napravili za zaboravljenog pobjednika "X Factora" Matta Cardlea i napravio pjesmu "Photograph" koja je nedavno korištena kao soundtrack filma "Me Before You".

Harrington, Leonard i HaloSong tužili su Eda i tekstopisca Johnnyja McDaida iz Snow Patrola. Tvrde kako je pjesma "Photograph", kao i ostale pjesme na albumu, kopirana i eksploatisana bez autorizacije i dozvole te da je riječ o radu drugih tekstopisaca.

Pjesmu "Amazing" koju je Sheeran "pretvorio" u "Photograph" originalno je otpjevao Matt koji je pobijedio na X Factoru prije šest godina. Ipak, pjevača nije tužio svog kolegu.

"Postoji i sličnost u riječima, vokalnom stilu, vokalnoj melodiji, melodiji i ritmu, što pokazuje da je 'Photograph' čista kopija pjesme 'Amazing'", rečeno je u tužbi.

Sheeran je nedavno najavio kako uzima pauzu od javnog života, nastupa i društvenih mreža.