Muzika
11

Dubioza kolektiv u finalu Impala Awardsa za najbolji album 2014. godine

Klix.ba
Na popisu 4. izdanja Impala nagrada za indie album godine našla su se 24 evropska izdanja, objavljena u razdoblju između januara i decembra 2013. godine.

U najužem izboru, izabranom od strane struke je i bh. izdanje albuma "Apsurdistan“ Dubioze kolektiv, kojima je ovo inače druga Impala nominacija u muzičkoj karijeri.

Ovom prestižnom nominacijom Dubioza je ušla u društvo velikih svjetskih muzičkih imena, kao što su Nick Cave & The Bad Seeds, Caro Emerald, Armin van Buuren i mnogi drugi.

Dubioza kolektiv u istoj kategoriji 2010. godine nominirana je albumom "5 do 12“. Od tog trenutka do danas, njihov brand postao je prepoznatljiv diljem Evrope kroz mnogobrojne koncerte i festivalska gostovanja, što ova nominacija i dodatno potvrđuje.

Albumom "Apsurdistan“ vidljivo ruše vlastite rekorde, a kako iz ovog ugla izgleda ne namjeravaju skoro stati.

Impala Award za najbolji evropski album indie izdavača jedna je od tri muzičkene nagrade kojima neprofitno muzičko udruženje Impala, "malim" evropskim diskografskim kućama, pruža priliku predstavljanja svog kataloga.

Ova evropska inačica poznate britanske Mercury Prize nagrade, slavi muzičke talente, te raznolikost evropskih indie izdanja.

Dosadašnji nositelji ove,u muzičkim krugovima prepoznatljive nagrade su Adele s drugim studijskim albumom "21“, Efterklang s albumom "Coexist“ i The xx s albumom "Magic Chairs“.

Ko će ih ove godine naslijediti, saznat ćemo u četvrtak, 13. marta, kada će ime pobjednika biti službeno objavljeno.

Zašto je za Dubiozom kolektiv poludjela cijela regija, dođite i provjerite na koncertu u Mostaru, pomjerenom sa 2. marta na 1. juni, zbog lokacije većeg kapaciteta, za koju je izabrana ljetna pozornica SC Kantarevac.

Ulaznice po jedinstvenoj cijeni od 13 KM mogu se kupiti u Mostaru na info pultu Mepas Malla, Forest Lounge baru, klubu Spago, te online na kupikartu.ba