Koncert
0

Dubioza kolektiv nastupa u Goraždu

Sarajevo-x.com
U petak 18. jula Dubioza kolektiv održat će koncert u Goraždu u ljetnoj bašti kluba Boomerang.

Nastup Dubioza kolektiva, koji se trebao desiti u sklopu XI Internacionalnog "Festivala prjateljstva" Goražde 2008, je intervencijom načelnika opštine Goražde Mustafe Kurtovića, koji ujedno vrši funkciju predsjednika Organizacionog odbora Festivala, otkazan bez ikakvog obrazloženja iako su prethodno dogovoreni svi detalji ovog koncerta. Zbog ovog incidenta je dosadašnji predsjednik pododbora za pop-rock muziku Enes Džemidžić podnio ostavku na ovu poziciju.

"Ovo je treći pokušaj ovog ljeta da se koncert Dubioza kolektiva pokuša cenzurisati ili zabraniti. Nama je jako važno da se svaki od tih koncerata na kraju ipak održao jer smo time poslali poruku aktuelnim vlastima da nas neće lako ušutkati. Tako će biti i sa koncertom u Goraždu. Mi želimo tamo svirati i nećemo zaobići Goražde samo zato jer to ne odgovara nekom lokanom kabadahiji," kažu iz Dubioza kolektiva.

Album Dubioza kolektiva "Firma ilegal", koji je objavljen u martu 2008. predstavlja glasnu i artikulisanu kritiku neefikasnog bosanskohercegovačkog državnog aparata kao i samovolje raspojasanih lokalnih vlastodržaca pa je za pretpostaviti da je ovaj potez pokušaj da se pred predstojeće oktobarske lokalne izbore spriječi bilo kakav poziv na buđenje građanske svijesti i aktivniju participaciju građana prilikom izbora ljudi koji će im u narednom četvorogodišnjem mandatu kontrolisati ekonomsku i socijalnu sliku lokalne zajednice te usput, po potrebi, glumiti muzičke urednike i/ili cenzore.

"Ovaj postupak načelnika je još jedan dokaz da angažman koji ima za cilj buđenje građanske svijesti ipak dotiče političare koji očigledno nisu više u poziciji da komotno zavaljeni u svoje fotelje ignorišu sve što se dešava. Na građanima ostaje da li će zauvjek šutiti i trpiti ili će mijenjati svoju stvarnost", poručili su iz ovog bh. benda.