Muzika
18

Dubioza Kolektiv na HTV-u: Popis stanovništva je prenapuhan

Klix.ba
Članovi bh. grupe "Dubioza Kolektiv", Vedran Mujagić i Brano Jakubović, gostovali su u emisiji "Nedjeljom u 2", koja se emituje na HTV-u, gdje su govorili o porukama njihovih pjesama, patriotizmu, životu u BiH, popisu stanovništva...

"Termin patriotizam se danas koristi u pogrešnom smislu i pokušavamo se ograditi od njega", kazao je na početku emisije Jakubović te dodao da grupa svojim pjesmama pokušava utjecati na ljudsku svijest, u čemu i uspijeva.

Kada je riječ o načinu života bh. stanovništva, popularni muzičari su rekli da BiH nalikuje fabrici paštete u kojoj su svi poput pilića smješteni u kaveze u kojim ih tove dok ih ne "zakolju" te da takva fabrika ne može biti podijeljena na tri dijela.

Dotakli su se i aktuelnog popisa stanovništva u BiH, a Mujagić je izrazio svoje nezadovoljstvo.

"Priča o popisu je prenapuhana. Prijavnica sadrži važno pitanje o mjesečnim primanjima, ali se zato ispituju kvadrature kuhinje i vrste krovnih pokrova. Važna pitanja su van fokusa, kao što je pitanje broja nezaposlenih", kazao je Mujagić.

U Hrvatskoj se ranije pojavio problem oko ćiriličnog pisma, a Jakubović i Mujkić smatraju da je sva ta priča prilika da poliitčari skrenu pozornost s pravih problema poput dugova i nezaposlenosti.

Gledatelji su učesnicima emisije dali ocjenu 9,7 od mogućih 10 bodova, piše Večernji.hr