Muzika
0

Drugi dan Jazz Festa: Cristina Branco i Nils Petter Molvaer

FENA
Na drugoj večeri "Desetog Jazz Festa Sarajevo 06." 2. novembra su tri koncerta na dvije scene.

Ovi muzički događaji počinju koncertom norveškog trubača Nilsa Pettera Molvaera, na novoj festivalskoj sceni "Solo Stage" u Domu Armije u 19.00 sati. Molvaer prezentuje različite muzičke stilove: jazz, ambijentalnu muziku, house, elektronsku muziku i break beatove, kao i elemente hip hopa, rock i pop muzike.

Na koncertu Molvaer će se predstaviti svojim solo projektom uz pratnju dizajnera zvuka i svjetla koji će uz videoprojekcije, prvi koncert "Solo Stagea" učiniti specifičnim u okviru programa ovogodišnjeg festivala i na najbolji način otvoriti spomenutu scenu "Jazz Festa".

[SLIKA]1[/SLIKA]

Isto veče u dvorani BKC-a nastupit će dva vrsna vokala: portugalska zvijezda Cristina Branco, te kamerunski pjevač i basista Richard Bona. Cristina Branco svoju umjetnost temelji na fado muzici, a naročitom izvedbom i stilom predstavlja portugalsku muzičku tradiciju na osebujan način.

Uz pratnju muzičara koji sviraju na tradicionalnim instrumentima, Cristina Branco će nastupiti u 20.30 sati.

Nakon toga u istom prostoru slijedi i koncert u 22.30 koji predstavlja Ricarda Bonu s grupom koju čine muzičari iz Amerike, Surinama, Kolumbije i Kube. Bonino umijeće fuzija vlastitih muzičkih afričkih korijena, jazza i uzbudljivih lirskih razmišljanja posebno oduševljavaju.