Prag
0

Druga izvedba "izgubljene" Vivaldijeve opere nakon 278 godina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema jednom dijelu manuskripta opere "Argippo" Antonija Vivaldija za koji se vjerovalo da je izgubljen uskoro će u Pragu, prvi put nakon 278 godina, biti ponovno izvedeno djelo toga talijanskog kompozitora, javili su britanski mediji.

Vivaldi je "Argippu" napisao posebno za izvedbu u glavnome češkom gradu, a premijera je tamo održana 1730. No, notni zapis o "strasti, ljubavi i izdaji" na dvoru indijskog maharadže nedugo nakon izvedbe netragom je nestao.

Veći dio notnoga zapisa nedavno je u Njemačkoj pronašao mladi češki muzičar Ondrek Macek, koji je upotpunio zauvijek izgubljene dijelove opere.

Mladi češki harfist, kojem je hobi traganje, pronalazak i prikupljanje rijetkih muzičkih djela, ispričao je kako je za originalnim libretom na raznim mjestima tragao. Znao je da je skupina talijanskih muzičara koja je prva izvela operu u Pragu potom otputovala u Njemačku gdje je također bilo predviđeno izvođenje djela.

"Otkrio sam da je 1733., dakle, tri godine nakon premijerne izvedbe u Pragu, talijanski muzički ansambl nastupio u Regensburgu. Tamo su bili pozvani nakon što je praško pozorište u potpunosti izgorjelo", ispričao je Macek.

"Pomislio sam kako su talijanski muzičari možda sa sobom donijeli dio notnih zapisa izvedene opere i bio sam u pravu. Iz nekoliko raznih privatnih kolekcija uspio sam prikupiti dijelove opere 'Argippo'."

Gotovo tri stoljeća uspjele su "preživjeti" dvije trećine notnog zapisa "Argippa", pa je Macek, prenosi Hina, iskoristio druge Vivaldijeve arije kako bi djelo dopunio što kvalitetnije.