Muzika
40

Dragi Šestić: Marina muzika razbija sve klišeje

Klix.ba
Dragi Šestić
Proteklih dana u studiju mostarskog Pavarotti centra traje snimanje novog studijskog albuma Sanela Marića Mare, pod nazivom "Kovilje". Rad na tom albumu doveo je do saradnje dvojice Mostarca i vrhunskih umjetnika, kantautora Mare i čovjeka koji je doveo sevdah u vrh World music scene, Dragog Šestića.

Šestić je producent novog Marinog studijskog albuma i priznaje kako mu rad na tako posebnom albumu poput "Kovilja" daje prostor za eksperiment.

Za Maru je prvi put čuo preko zajedničkog prijatelja, režisera i fotografa Amira Grabusa, koji je Dragom Šestiću dao Marin čuveni album "VasDuh". Dragi priznaje kako je bio iznenađen Marinim originalnim muzičkim pristupom.

"Bilo je očigledno da se radi o velikom talentu koji može ostaviti dublji trag na našoj sceni", prisjeća se Šestić.

Prostor za eksperiment

Mara je kontaktirao Šestića početkom avgusta prošle godine s ponudom da bude producent na njegovom novom albumu. Šestiću je bilo normalno da prihvati takvu ponudu sobzirom da se, kako kaže, radi o vrlo originalnom autoru koji njemu kao producentu daje prostor za eksperiment.

"Marina muzika razbija sve forme ustanovljenih muzičkih klišeja: - strofa, refren, strofa, refren, solo, strofa, refren...", smatra Dragi te dodaje kako se radi o "jednoj slobodnoj formi koja daje velike mogućnosti za aranžmane i produkcijski eksperiment, što predstavlja u istu ruku i izazov i užitak".

Poezija i urbani zvuk

Snimanje "Kovilja" je u toku, a atmosfera je fenomenalna, otkriva Šestić te dodaje kako ekipa koja radi na albumu uživa u svakom danu snimanja i svakoj snimljenoj pjesmi.

"Kao producentu albuma teško mi je izdvojiti omiljenu pjesmu. Svaka pjesma koja se nađe na albumu ima svoj razlog postojanja i bitan je dio koncepta albuma", kaže Šestić.

U planu je da album izađe na području čitave regije. Šestić smatra kako Mara ima vjernu publiku te da će novi studijski album imati poklonike među ljudima koji cijene poeziju i urbani zvuk.