Mario Knezović
0

"Dnevno na kafu trošimo milion i pol sati"

Razgovarao: Almir Panjeta
Sa frontmanom mostarskog banda "Zoster" Mariom Knezovićem razgovarali smo o posljednjem nastupu u Sarajevu, novom albumu pod nazivom "Imači kada" te istoimenom filmu prikazanom na nedavnom festivalu u Širokom Brijegu te o njegovom učešću u predstavi o kojoj bi više detalja trebalo biti objelodanjeno tokom jeseni. Knezović je, u skladu sa nazivom sljedećeg albuma "Zostera" izračunao: ako svaki Bosanac i Hercegovac dnevno na kafenisanje potroši minimalno pola sata, ispada da svi zajedno na pijenje kafe trošimo milion i pol sati dnevno!

Kako vam se čini trenutna situacija u Mostaru?

Ja sam u Mostaru, u posljednjoj godini proveo jako malo vremena, ali znam za aktuelne probleme oko izbora gradonačelnika. Po mom mišljenju, to je pokazatelj da se može i bez njega. Eto, toplo preporučujem svim građanima ostalih gradova: Šta će vam gradonačelnik?! Vidite da se može i bez njega!

Nedavno je na vijestima objavljeno da su se u gašenje požara kod Mostara, između ostalih, uključili i vatrogasci, ali tek kad je vatra dosla do kuća jer zbog štrajka reagiraju samo kad su ugroženi ljudski životi. Kako ostati normalan u takvoj situaciji?

Ostati normalan je nova vještina, koju je najbolje vježbati upravo u takvim ekstremnim situacijama.

Mislite li da će se situacija u Mostaru i u BiH ikada 'srediti'?

Naravno da hoće, samo se ne zna kad.

U kojoj je fazi album 'Imači kada'?

Kao što sam naziv albuma kaže, mi imamo vremena i ne žuri nam se. Tako da će album izaći u javnost sljedeće godine.

Na West Hercegovina Festu je prikazan film identičnog naslova. Ima li neke veze sa Zosterom ili se pak radi o tipičnom hercegovačkom izrazu za ljude koji imaju kada?

Autor filma je čuo za naziv našeg novog albuma koji je u nastajanju, i očigledno mu se svidio, pa je svom filmu dao istoimeni naziv. Ne radi se o tipičnom izrazu, nego o jednoj budalaštini koju smo kreirali u jezičnom svijetu. Dakle, to sam ja izmislio.

Mislite li da je u BiH danas previše 'imača kada'?

Naravno, u BiH se kafeniše dnevno, bar pola sata po glavi stanovnika, što znači da se dnevno kafeniše oko 1,5 miliona sati. Zamislite šta se sve može uraditi za milion i po sati.

Čime se još bavite osim svirki? Da li je tačno da radite na predstavi, i ako jeste o čemu će predstava govoriti?

Angažiran sam kao glumac u jednoj predstavi u Sarajevu, ali ona je još u pripremnoj fazi, tako da ne mogu reći još ništa o tome osim da će sve to biti objelodanjeno na jesen kad nastavljamo s procesom stvaranja.

Kakvi su utisci sa posljednje svirke koju ste imali u Sarajevu u vrijeme trajanja Sarajevo film festivala?

To je zasigurno bio jedan od boljih koncerata. Sve se posložilo, i publika i mi, i šta će ti više za jedan super koncert.

Gdje ste još nastupili do kraja ljeta?

S obzirom da je kraj ljeta već, onda nigdje. Imali smo zadnji koncert u Metkoviću 3. septembra i za sad nemamo nikakve koncerte u planu.

Jeste uspjeli pogledati neki od filmova na SFF?

Gledao sam samo jedan, britanski, u trenutku dok ovo pišem ne mogu se sjetiti kako se zove. I bio je dobar.

Kako vam se čini ukupna atmosfera oko SFF-a?

Uvijek se osjećam jako dobro kad sam u Sarajevu za vrijeme Festivala. Atmosfera je prekrasna, sve je živo od jutra do mraka, puno gostiju i domaćih, ljudi se druže i to je nešto što se meni jako sviđa.

Da li je naš narod za crvenog ćilima i ostali glamur?

Ne bih ja narod ni podcjenjivao ni precjenjivao.