Muzika
0

Django Bates ponovno u Sarajevu

Sarajevo-X
Nakon pet godina, britanski muzičar Django Bates ponovno će se predstaviti publici međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2004.

Nakon što je 1999. godine vanrednim koncertom predstavio svoj aktuelni projekat, ovaj, kako ga kritičari nazivaju, najgenijalniji muzičar Velike Britanije predstavit će, u okviru glavnog programa 8. Jazz Festa Sarajevo 2004, novi projekat pod nazivom "Live and Learn... (apparently)".

Django Bates je rođen 1960. u kentskoj ulici u kojoj su živjeli direktori banaka. Njegovi roditelji su uzgajali kupus, a kuću su punili prijateljima protuhama i njohovim porodicama: "Čini mi se da se nismo uklapali", kaže Django.

Govoreći o muzičkim utjecajima iz njegovog djetinjstva, Django naglašava kako je njegov otac imao kolekciju rumunskog folka, afričke muzike i jazza. Nakon brojnih časova klavira, violine i trube, Django je počeo studirati na muzičkom Royal College u Londonu, na studiju kompozicije. Nakon što je vidio da na klavirima stoje natpisi "zabranjeno svirati jazz", napustio je koledž i odlučio biti samouki kompozitor.

"Live and Learn... (apparently)" naziv je novog albuma Djanga Batesa, muzičara i autora kojeg nazivaju najoriginalnijim i najinovativnijim u Velikoj Britaniji. Na albumu su uz njegovu grupu Human Chain, svirali The Smith Quartet i dvadesetdvogodišnja vokalistice u usponu Josefine Lindstrand. Na albumu se nalazi 12 pjesama koje predstavljaju fuziju muzike 70-ih, R&B groovea, rap & soul citata, latino ritmova i erupcije free jazza u kombinaciji sa osjećajem neukrotive energije i kreativnosti. Sa dovitljivim tekstovima 'You Live And Learn (apparently)' vodi slušaoca na put muzičkog otkrića.

Album je dobio naziv po pjesmi koju je Django pokušao napraviti u pop varijanti. «Finansijski uspjeh bio bi zagarantovan ako u tome ne bih uspio, a ako bih uspio bend bi imao još jednu dobru pjesmu na repertoaru», bila je Djangova duhovita opaska. Novi projekat sadrži i pjesme poput 'Football' koja predstavlja šaljiv osvrt na igru nacionalnog tima, dok 'Weird World' pokušava naći smisao planete Zemlje i Millennium Domea iz perspektive jednog vanzemaljca.

Djangova grupa 'Human Chain' srž je izvanrednog zvuka ovog projekta, koji je na turnejama širom bio izuzetno prihvaćen od strane kritike. 'You Live And Learn (apparently)' bit će predstavljen i na ovogodišnjem Jazz Festu u okviru glavnog programa. Koncert je planiran za 5. novembar u 22.00, kada će domaća publika imati priliku čuti «moderan ansambl najvećeg kalibra koji svira savremene kompozicije», kako je to ocijenio The Guardian.