Muzika
202

DJ Worda: Bez nastupa van BiH se ne može živjeti i razvijati kao umjetnik

Klix.ba
Davor Pavelić Worda
Davor Pavelić Worda
Davor Pavelić poznatiji kao Worda je DJ koji već 13 godina nastupa po klubovima širom BiH i regije i daje svoj doprinos u održavanju elektronske muzike "živom".

Pavelić je imao samo 17 godina kada je počeo nastupati po klubovima. Počelo je slušanjem na kasetama, a nedugo zatim ploče i CD-ovi. Najprije je svirao za društvo, a onda je debitovao u kultnom sarajevskom klubu Kuk na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Sada iza sebe ima veliki broj nastupa i remixa.

"Rođen sam u Sarajevu i veoma sam vezan za svoj grad. Nekako je logično bilo da zadržim i tu autentičnost pa sam iskoristio šatrovački koji je ranije bio veoma zastupljen u vokabularu u Sarajevu pa je tako od Davor nastalo Worda", rekao je ovaj DJ.

Elektronska muzika pronalazi svoje mjesto

Iako svira samo elektronsku muziku, ističe kako ne treba bježati od kulturne muzičke baštine BiH te da se polako nazire kako bi i elektronska muzika tu mogla pronaći svoje mjesto.

"To bi umnogome olakšalo i doprinijelo zdravom razvoju mlađih, tek nadolazećih umjetnika", smatra Worda.

Od početka karijere do danas promijenio je boju kose, ali zadržao prepoznatljiv imidž i muzički stil, odnosno način miksanja.

"Kada se vratim unazad, na sami početak karijere, pa do danas, baš kao i muzika i ja sam prolazio i mislim da još prolazim proces evolucije kroz zvukove, tako da zapravo moja muzika ima svoj evolucijski timeline, dok je moj imidž u suštini ostao isti, što kroz kontinuiran rad doprinosi tome da budem prepoznatljiv", rekao je.

Nemoguće bez nastupa van BiH

S obzirom na to da je Balkan prepoznatljiv po etno muzici, pobornicima elektronske muzike nije lako doći do izražaja i zauzeti ravnopravno mjesto na muzičkoj sceni. Worda ističe kako konačno i oni "izlaze na svjetlo" jer elektronska muzika proživljava procvat u odnosu na sve prethodne godine.

"Ipak, i dalje mislim da je bez nastupa van granica BiH apsurdno misliti da se može živjeti i nastaviti ulagati u sebe kao brend te se nastaviti kontinuirano razvijati kao umjetnik. Najčešće još nastupam unutar granica BiH i u regionu i tu bih izdvojio nastupe na domaćim eventima poput Stereogroovi partiji (Zenica), Chain Reaction Events (Sarajevo), Connect (Sarajevo), Stlyewish (Zivinice), Lunar Fest (Zenica), gdje sam imao priliku dijeliti pult s nekim od najvećih svjetskih imena u elektronskoj muzici, kao što su Cristian Varela, Marco Bailey, Sam Paganini, Du'Art, Spartaque, Fernanda Martins, The Yellowheads, Deborah De Luca, Nakadia, Marko Nastić, Dejan Milićević i Mladen Tomić. Baš iz te saradnje sa velikim imenima proizilazi i inspiracija za do sada moje najdraže djelo, traku 'Erebor' koja je izašla za Yin Yang Records početkom 2016. godine i zadržala se dva mjeseca u Beatportovom Top 100. Uspješnu saradnju održavam s kolegama iz Bugarske, Njemačke, Grčke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Maroka...", rekao je Worda.

Inovacija završila prerano

On je uz Adisa Dadu Hurema bio jedan od organizatora eventa pod nazivom "The Experience" na kojem su zajedno nastupali DJ-evi i go-go plesači uz nevjerovatne scenske i druge efekte. Događaj je održavan 2012. i 2013. godine i bio nešto sasvim novo u našoj državi.

"Projekat 'The Experience' je u svoje vrijeme definitivno bio inovacija, uspješan projekat koji je završio malo prerano, ali je, kako kaže naziv, svima nama dao potrebno iskustvo koje je, evo vrijeme pokazuje, iznjedrilo nekoliko sjajnih producenata i DJ-eva koji i danas, ne samo da perzistiraju, nego i napreduju te svojim kvalitetima skreću pažnju javnosti kako u BiH tako i šire", kazao je Worda.

U narednom periodu ima nastup u Sarajevu, a posebno izdvaja nastup s evropskim pionirom elektronske muzike Dr. Motteom u Slogi u Sarajevu i u sarajevskom Domu mladih s Davidom Temessijem iz Mađarske te Leom Dobričićem iz Srbije.

"Za kraj godine planirana je privatna rođendanska zabava koju tradicionalno održavam osam godina zaredom te prvi radni doček Nove godine u jednom klubu u Čapljini. Tempiram nadolazeća izdanja za sredinu i kraj decembra tako da će kraj godine biti pravi vatromet", poručio je Worda.

Wordin rad možete pratiti putem njegove zvanične Facebook stranice ili YouTube kanala.