Muzika
11

DJ Baggi večeras u Sarajevu: Veselim se nastupu u BiH, tu su moji korijeni

Klix.ba
(Foto: Facebook/Baggi)
DJ Baggi, pravog imena Ajdin Begović, holandski je DJ bh. porijekla koji će večeras nastupiti u sarajevskom klubu My Face.

Baggi je rođen u Brčkom 1979. godine, a u Holandiju se preselio 1995. godine.

Na njegov je rad, kako kaže, dosta utjecalo njegovo teško životno iskustvo, rat koji je preživio u Bosni i gubitak voljenih.

"Moja prošlost, gubici, izbjeglištvo i odvojenost od familije čine da sve što radim u životu ima smisla i ulažem ogromnu energiju u to da moje muzičko stvaralaštvo ima pečat mog odrastanja pa je tako moja produkcija zapravo sublimacija svih mojih životnih iskustava. Ponosan sam i sretan da se to auditoriju dopada", kaže Baggi.

Večeras će prvi put nastupiti u sarajevskom klubu My Face, a tu je vijest podijelio i sa fanovima na Facebooku, napisavši kako je veoma uzbuđen zbog toga što se vraća svojim korijenima.

Baggi je u jednom od intervjua pomenuo kako mu je najbolji savjet u vezi s poslom kojim se bavi dao DJ Tiesto koji mu je kazao da radi ono što voli i kako bi mu to trebala biti glavna vodilja.

"Muzika je moja ljubav, smisao postojanja. Radim ono što volim i to me čini sretnim. Intuicija je nešto na šta se oslanjam kada produciram jer kada radite muziku morate se pitati da li je to dobro, ispravno, moderno i drugačije. Veoma sam samokritičan i uvijek želim bolje", kaže Baggi i dodaje kako broj nastupa i posjećenost njegovih svirki dokazuju kako je na pravom putu.

Na upit o tome na koji način posmatra komercijalizaciju elektronske muzike i činjenicu kako je ona iz undergrounda vremenom postala dio mainstreama, Baggi kaže:

"Muzika je dio svake civilizacije bez koje je nezamislivo živjeti. Muzika je uvijek doživljavala svojevrsnu evoluciju, mijenjala se, rasla, razgranavala... Što je dobro. Da li je ona popularna ili ne, nije bitno. Bitno je da ima svoju publiku i da naši životi s njom imaju smisla. Ljudi trebaju slušati ono što im prija, to je jedina istina. Muzika je predivna i pozitivna stvar, dio života svakog od nas. Želim da svi podjednako uživamo i dijelimo samo pozitivne vibre".

Baggi dodaje kako je njegova muzička arhiva ogromna, budući da je u ovom poslu već 20 godina. U svemu što radi, kako kaže, prati vlastiti osjećaj.

"Muzički trendovi se mijenjaju, ali svi se rado vratimo na staro u novom ruhu. Često starijem hitu dodam neki novi, moderni bit. Ne bježim od eksperimentisanja, a često sa takvom produkcijom atmosferu dovedem do vrhunca. Nije isto svirati i napraviti vrhunac za publiku u Americi, na Tajlandu ili Holandiji. Ipak, svi prepoznaju trud pa nagrada definitivno ne izostaje".

Baggi je nedavno svirao na Jahorini, a na upit o tome šta priprema za sarajevsku publiku večeras, odgovara:

"Puštati muziku na našim prostorima je poseban doživljaj za mene, ovo je moj narod, moji korijeni, ovdje sam rođen. S velikim zadovoljstvom se trudim napraviti dobru atmosferu, jer im želim prenijeti najbolje moguće vibracije koje mogu ponuditi. Širimo ljubav i pozitivnu energiju. Za mene je to krajnje lična stvar. Dat ću sve od sebe i u Face klubu i bit će dobro, potpisujem".

Vezani članci