Sevdah fest
4

Divanhana sevdahom ispunila banjalučku tvrđavu Kastel

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
U sklopu prvog "Sevdah festa" na banjalučkoj tvrđavi Kastel sinoć je u Banjoj Luci nastupila popularna grupa Divanhana, koju je osnovala grupa mladih studenata sa Muzičke akademije u Sarajevu.

Nekoliko hiljada Banjalučana, ali i posjetilaca iz drugih krajeva BiH sinoć je imalo jedinstvenu prilku da prvi put uživa u originalnom izrazu benda Divanhana. Ovaj sastav je potvrdio kako je jedinstveni muzički projekt poznat po tome što obiluje bogatim i različitim muzičkim stilovima, uz najvažniju tradiciju sevdalinke.

Njihova interpretacija ovog izvornog muzičkog pravca odlikuje se sporim tempom i melanholičnim temama koje zahtijevaju predano izvođenje sa dosta strasti.

Nakon Banje Luke mladi sarajevski umjetnici, sutra će nastupiti u Čačku, a već 18. jula putuju za Mađarsku, gdje će također imati dva koncerta , te ovoj zemlji predstaviti duh naše sevdalinke.

Po reakciji publike i onome što se sinoć moglo vidjeti na banjalučkoj tvrđavi, grupu Divanhana u našoj zemlji očekuje svijetla budućnost. Nakon njih i Sevdi Mustafa benda, koji su u Banjoj Luci svirali prvog dana festivala, večeras se očekuje nastup klupskog benda Sarajevo Jazz Guerilla.

Posljednjeg dana manifestacije publika će imati priliku da čuje popularnu Amiru Medunjanin koja u svojim pjesmama obrađuje muzičku tradiciju BiH, Srbije i Makedonije.