Muzika
0

Diskografske kuće tuže pomagače Napstera

Klix.ba
Dvije velike diskografske kuće su podnijele tužbu protiv kompanije koja je podržavala Napster Inc.

Universal Music i EMI su u ponedjeljak podnijele tužbu protiv kompanije Hummer Winblad Venture Partners, tj. protiv partnera ove firme – Hanka Barrya i Johna Hummera. U tužbi ove diskografske kuće tvrde da je ova kompanija doprinijela kršenju autorskih prava zajedno sa milionima usera koji su koristili ovaj p2p program.

Na svom vrhuncu je Napster imao do 60 miliona koristnika. Ovaj pionirski p2p program je morao zatražiti pomoć nakon što su advokati muzičke industrije uspjeli ubijediti sud da zabrani upotrebu Napstera zbog kršenja autorskih prava.

EMI i Universal Music u tužbi traže odštetu od 150 hiljada dolara po kršenju zakona. Svrha tužbe je također obeshrabrivanje ostalih od investiranja u p2p programe koji su se pojavili nakon Napstera. Tužba tvrdi da su John Hummer i Hank Barry svjesno dopuštali kršenje autorskih prava tako što su kontrolirali Napster pomoću investicije od 13 miliona dolara koju su Napsteru donirali u maju 2000. godine. Hank Barry je bio na mjestu izvršnog direktora Napstera više od godinu dana, a i on i John Hummer su bili u odboru ove firme. Međutim, njih dvojica su pretpostavili da će se suočiti sa tužbom, pa su se pokušali zaštititi pomoću pregovora sa njemačkom medijskom firmom Bertelsmann koja je planirala kupiti Napster prošle godine. Ovi pregovori su doveli do toga da se i ova njemačka firma našla u tužbi zbog svoje investicije u Napster.