Muzika
64

Dirljivo ljubavno pismo u kojem je Cohen najavio svoju smrt

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kada je u julu čuo da njegova muza, ljubavnica i prijateljica Marianne Ihlen umire od raka, napisao joj je dirljivo posljednje pismo u kojem je, između ostalog, pisalo: "Stigla nas je starost, naša tijela se raspadaju i mislim da ću ti se uskoro pridružiti".

Cohen i norvežanka Marianne Ihlen su se upoznali 1960. godine na grčkom otoku Hydra. Bio je opsjednut njom, Marianne je poticala njegovu kreativnost. Rastali su se nakon pet godina zajedničkog života, a razloge raskida Cohen je opisao u pjesmi "So Long, Marianne", koja je ujedno i jedna od njegovih najslavnijih pjesama.

Iako je imao nekoliko veza u kojima je dobio djecu, Marianne Ihlen je oduvijek bila i ostala njegova najveća ljubav.

Leonard Cohen sa Marianne Ihlen 1966.
Leonard Cohen sa Marianne Ihlen 1966.

Saznao je da Marianne umire nekoliko dana prije njene smrti. Samo dva sata nakon što mu je njegov blizak prijatelj Jan Chrstian Mollesta to rekao napisao joj je pismo koje je Marianne dobila sutradan. Mollestad je ispričao da je bila presretna.

U pismu je pisalo: "Stigla nas je starost, naša tijela se raspadaju. Uskoro ću ti se pridružiti. Znaj da sam toliko blizu tebe da kada bi ispružila ruku, mislim da bi mogla dohvatiti moju".

"Umrla je dva dana nakon što je dobila pismo", kaže Mollestad.

"Napisao sam pismo Leonardu u kojem sam mu rekao da je u svojim posljednjim trenucima pjevala pjesmu 'Bird on a Wire'. Poljubio sam je u čelo i rekao 'So Long, Marianne'.