Muzika
0

Dino Šaran - intervju s nogu

Sarajevo-x.com
Povodom koncerta grupe Letu štuke u Domu mladih 7. aprila, nazvali smo (a možda i probudili) Dinu Šarana i postavili mu par pitanja, onako... "s nogu".

Da li ste ikada ranije svirali u Domu mladih ili će ovo biti prvi put?

Nekada, 89. ili 90. godine svirali smo u Domu mladih kao Letu štuke, u staroj postavi. Tada smo vježbali u njihovim prostorijama. To je bilo nešto s Čičkom. Svirkica neka, ništa posebno.

Kako ti se čini Dom mladih nakon renoviranja?

Odvratno.

Da li je za tebe Dom mladih kuća rokenrola?

Ma, nije kuća rokenrola. Barem ne ovo što sam vidio na televiziji i na slikama u novinama. Nekako izgleda k'o atrium nekog povećeg hotela.

A to što Hayat snima narodnjačku emisiju tamo. Imaš li komentar?

A dobro, to nam je sudbina. Sad za sad se treba boriti za prostor.

Kako napreduje novi album i kada ga možemo očekivati?

Album će izaći tamo nekad u novembru, opet za Menart. Snimaćemo negdje krajem jula i u avgustu. Još ne znamo detalje kako, gdje, šta. Tek sad, krajem aprila, trebamo pregovarati sa Menartom oko novog albuma. No, izvjesno je da će izaći do kraja godine pošto smo vezani ugovorom.

Hoće li i ovaj put neko gostovati na albumu, kao što je Rundek na prošlom?

Pjesma "Sunce", sa prošlog albuma je prva snimljena. Snimljena je sigurno godinu dana prije nego je snimljen album. Sad za ovaj ne znam. Ako bude više onako stihijski, možda nam se neko pridruži. Prošli put... To su bile pjesme koje su već odavno bile spremljene. Tako da se znalo, manje više, sve. Sad idemo malo više u neizvjesnost.

I na kraju, da te pitamo što inače pitamo sve muzičare, s obzirom da smo internet portal. Smeta li ti što raja skida i dijeli vašu muziku putem interneta?

Pa... mislim, ko me pita. Nek' skida. Šta ću?! Pa skidaju svugdje muziku s interneta. Šta ću sad. Ima svega i svugdje.

A jel' na to gledaš kao na širenje popularnosti ili gubitak novca?

Pa eto, skontaj ti (smijeh).