Promocija
0

Dino Merlin predstavio novi album u Unisu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U proizvodnom pogonu fabrike Unis UTL u Vogošći sinoć je u prisustvu brojnih novinara, saradnika i zvanica predstavljen novi album Dine Merlina "Ispočetka".

Riječ je o njegovom desetom studijskom i petom solističkom albumu, objavljenom prije 14 dana.

Fabrika Unis UTL nije slučajno odabrana za promociju albuma. U istim je pogonima Dino Merlin početkom 80-ih godina radio kao metalski radnik – kalioničar, a tu su nastale i njegove prve pjesme.

Namjera je također bila ukazati na nužnost obnove i modernizacije postojećih te izgradnje novih fabričkih pogona, kao temelja napretka svake moderne države.

Naziv albuma sugerira da "Ispočetka" otvara novo poglavlje u karijeri ovog umjetnika, jer je “čovjek na simboličkoj razini uvijek na početku".

Pjesme na albumu govore o životnim iskustvima u kojima se mogu prepoznati mnogi. Izdvajaju se tri bitne teme – brak, vjera i individualizam.

Na projektu su radili vrhunski instrumentalisti, studijski muzičari, aranžeri, producenti I dizajneri zvuka. Kao gosti se pojavljuju pjevači Hari Varešanović, Eldin Huseinbegović i Toni Cetinski te nakon dvadeset godina ponovo Vesna Zmijanac.

Dino Merlin je na konferenciji za novinare upriličenoj prije promocije albuma odgovarao na mnoga pitanja, naglasivši da je danas njegov praznik, jer se u javnosti sa novim albumom pojavi tek svakih četiri do pet godina.

Komentirajući mjesto promocije, Merlin je mišljenja kako ne postoji zemlja koja prosperitet duguje trgovačkim centrima.

"Svaka zemlja svoj razvoj bazira na fabrikama i to je moja važna poruka. Ovdje sam radio godinu i po i ponosan sam na taj dio svoje prošlosti. Ovi su me pogoni naučili da se treba boriti i da ćeš uz istinsku želju tu bitku i dobiti”, kazao je.

Za album ističe da je nastajao protekle četiri godine u 14 studija i osam zemalja. Naglašava da postoje pjesme na njemu koje su nastale puno ranije, kao što je istoimena pjesma "Ispočetka", koja je napisana i snimljena prije devet do deset godina.

Govoreći o uspjehu albuma u regiji, Merlin naglašava da je pjesma "Dabogda", u kojoj se prvi put spominje Allah, već zauzela prvo mjesto na top listama u Hrvatskoj, ali se sluša i na splavovima uz Dunav.

"Ta je pjesma odjeknula kao bomba, jer je potpuno autentična i jer ljudi žele dobre vibracije”, kazao je.

Za inspiraciju kaže da je to moment koji jednostavno dolazi i na koji ne možete uticati. Moje je osnovno pitanje, dodao je, kako ću preživjeti dan ili vrijeme kada pjesama ne bude.

Obećao je i finansijsku pomoć fabrici Unis, ali novinarima nije želio otkriti o kojem je iznosu riječ.

Izdavači albuma su Muzička produkcija BHRT-a za teritorij BiH, Croatia records za Sloveniju I Hrvatsku, City records za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju te Shopnovella za SAD.

Počele su i pripreme za koncertni spektakl na stadionu Koševo, koji je planiran za subotu, 19. jula. Tim će koncertom započeti evropska i svjetska turneja koja će trajati naredne tri godine.