Muzika
1

Devetogodišnja Ana Jovančić pjeva poput Celine Dion

Piše: M. B.
Ana Jovančić je devetogodišnja djevojčica koja je pažnju bh. javnosti privukla svojim glasovnim sposobnostima. Od pete godine nastupa na koncertima i učestvuje na takmičenjima na kojima je ostvarivala zapažene rezultate. Ovaj put predstavila je novi cover koji se sastoji od kompilacije pjesama Celine Dion "All By Myself", "I Drove All Night" i "Loved Me Back To Life".

"Dugo smo se moj brat Đorđe i ja pripremali za objavljivanje ovog Medley-a iz razloga tog što je Celine Dion moja najdraža inozemna pjevačica. Rastem uz njene pjesme, volim njen glasi, volim njenu gracioznost i nenametljivost. Voljela bih biti kao ona. U medley-u su njene dvije starije pjesme i jedna potpuno nova koja je izašla prije dva mjeseca. Ideja mog brata bila je predstaviti moj glas kroz tri različite pjesme i atmosfere u njima", kazala je za Klix.ba Ana.

Ana je učenica je četvrtog razreda Osnovne škole Sveti Sava i prvog razreda niže muzičke škole u Istočnom Sarajevu. Potječe iz muzičke porodice, talent i veliku ljubav prema muzici ispoljavala je već u trećoj godini, a od četvrte je počela svirati klavir.

"Prvi put sam zapjevala sa tri godine tadašnju aktuelnu pjesmu pobjednicu evrovizije "Molitvu" Marije Šerifović iako još nisam znala dobro pričati. Melodiju sam ispjevala ali na nekom svom "jeziku". Tada je moj brat Đorđe shvatio da imam talenta, snimio me a taj snimak i danas imam kao uspomenu. Od tog trenutka pa do danas uz njegovu pomoć i mentorstvo postigla sam mnogobrojne uspjehe", rekla je Ana.

Kao najmlađa učesnica pojavila se na dječijem festivalu Dječija mašta može svašta u Brčkom, gdje se predstavila pjesmom "Kao u bajci", za koju je muziku i tekst radio njen brat Đorđe, te je osvojila specijalnu nagradu za interpretaciju, a pjesma Grand prix za najbolju kompoziciju festivala.

U 2011. godini imala je ulogu u etnomjuziklu "Toplik", a potom je s bratom snimila kompoziciju "Zasp'o Janko pod jablanom", koja je proslavila etnomjuzikl. Od tada je nastupala na brojnim koncertima i festivalima.

Na međunarodnom dječijem Đurđevdanskom festivalu 2012. godine u Banjoj Luci, Ana je nastupila sa biografskom pjesmom "Moj svijet muzike" i osvojila treću nagradu za interpretaciju. Predstavljala je Bosnu i Hercegovinu 2012. godine na prestižnom Evropskom internacionalnom dječijem festivalu Slavjanski bazar u Bjelorusiji.

Na XIII internacionalnom dječijem festivalu Šta se pjesmom sanja, koji je održan u Goraždu 2012. godine, Ana je osvojila Grand prix izvodeći numeru "Pjesma o leptiru".

Prvo mjesto je osvojila na XX internacionalnom Festivalu u Rožajama (Crna Gora) Zlatna pahulja, koji je održan u martu 2013. godine, s pjesmom "Grožnjanske mačije štorije", autora Besima Spahića. Nagradu za najbolju interpretaciju izvodeći ponovo "Pjesmu o leptiru" osvojila je na dječijem festivalu Lino Fest 2013 u Sarajevu. U septembru ove godine na IV međunarodnom dječijem festivalu Raspjevane pahuljice, koji je održan u Mrkonjić Gradu, osvojila je prvo mjesto za interpretaciju, a na međunarodnom festivalu Zvjezdice 2013. godine u Prilepu (Makedonija) osvojila je treće mjesto.

"Zaista uživam da pjevam, volim scenu, kameru... Nekako mislim da je to posao koji bi mogla najbolje da radim kada odrastem", istakla je Ana.