Muzika
87

Devetnaest godina od smrti Kurta Cobaina

Klix.ba
Frontmen legendarnog grunge benda Nirvana, Kurt Cobain, 5. aprila 1994. godine pronađen je mrtav u svojoj kući u Seattleu. Danas bi imao 46 godina.

Prema službenom izvještaju policije, Cobain je izvršio samoubistvo pucajući sebi u glavu.

Posljednjih godina svoga života, Cobain se borio se sa ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, njegovom slavom i slikom u javnosti, kao i s pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love.

Nirvana je objavila samo tri studijska albuma ("Bleach", "Nevermind" i "In Utero") i tri live albuma ("MTV Unplugged In New York", "From The Muddy Banks of the Wishkah" i "Live at Reading"), ali muziku ovog grunge trija neprekidno otkrivaju nove generacije.

Samo u Americi su prodali više od 25 miliona albuma i više od 50 miliona širom svijeta, a magazin Rolling Stone ih je stavio na 27. mjesto najvećih muzičkih umjetnika svih vremena. Također, Cobain je proglašen 12-im najboljim gitaristom svih vremena, a pjesma "Smells Like Teen Spirit" proglašena je trećom najboljom pop pjesmom svih vremena.

Cobain je preminuo sa samo 27 godina i na taj način se pridružio tzv. "Klubu 27", koji čine prerano preminuli muzičari poput Briana Jonesa, Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Jima Morrisona i Amy Winehouse.