Muzika
0

Deset godina Jazz Festa i Britanskog savjeta

Sarajevo-x.com
Koncertom Dennisa Rollinsa, Jazz Fest Sarajevo i i Britanski savjet u Bosni i Hercegovini proslavljaju deset godina rada i zajedničke saradnje.

Dennis Rollins koji će se sa svojom grupom predstaviti četvrtog novembra na Groove Stageu 10. Jazz Festa Sarajevo 2006, nominiran je za prestižnu nagradu Urban Music Award 2006. Nagrada će biti dodijeljena polovinom novembra u Londonu, a među nominiranima u kategoriju za najbolju jazz izvedbu nalaze se i britanski muzičari poput Soweta Kincha i Courtney Pinea.

Osim toga, Rollins je ovog mjeseca osvojio treće priznanje u ovoj godini. Nakon BBC-eve nagrade za najbolji jazz bend i britanske Marston's Pedigree nagrade, Dennisov projekat 'Rhythms of Fire' dobio je priznanje za umjetnički i obrazovni rad sa mladima, koju dodjeljuje dobrotvorna organizacija posvećena poticanju novih umjetnika. Projekat britanskog tromboniste uključivao je više od 180 mladih iz osnovnih škola koja su sa pjesnikom Levi Tafarijem zajednički izradila antologiju poezije koja je poslužila Dennisu kao inspiracija za kompozicije premijerno izvedene u februaru prošle godine. Tri od tih kompozicija nalaze se i na novom Dennisovom albumu.

Istog dana u okviru Jazz Festa na glavnoj sceni u BKC-u će nastupiti Dhafer Youssef Group, dok će Strange Fruits Stage (Pozorište mladih) predstaviti holandski Yuri Honing Trio, te američki Trio 3 – projekat saksofoniste Olivera Lakea, kontrabasiste Reggiea Workmana, te bubnjara Andrewa Cyrillea. Koncert Dennisa Rollinsa Badbone & Co. održat će se u CDA s početkom u 23.45, a rezultat je saradnje Britanskog savjeta i Jazz Festa.