Muzika
49

Darko Rundek uoči koncerta u Sarajevu dao podršku bh. građanima koji protestuju

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevskom ratnom teatru večeras će se održati prvi od tri planirana koncerta Rundek Cargo Trija, a u povodu obnavljanja kultne CDA scene.

Koncerte Rundek Cargo Trija obilježit će ekskluzivna izvođenja novih pjesama koje će se tek naći na njihovom novom albumu, a interesovanje sarajevske publike za njihove nastupe je ogromno.

U prostorijama SARTR-a danas je održana konferencija za novinare na kojoj je direktor najmlađeg sarajevskog teatra, Nihad Kreševljaković, rekao da je riječ o izuzetno ambicioznom projektu, jer je Darko Rundek legenda umjetničke scene balkanskog prostora.

Rundek je izrazio zadovoljstvo što je upravo njima pripala čast da otvore program oživljavanja nekadašnje CDA scenu.

"Izuzetno mi je drago što se oživljava aktivnost po kojoj je Sarajevo nekada bilo prepoznatljivo", rekao je Rundek.

Legendarni hrvatski muzičar osvrnuo se i na trenutnu situaciju u BiH i na val proteste u gradovima naše zemlje, te pružio svoju podršku građanima.

"Drago mi je da ste živi na svim poljima", rekao je i dodao:

"Prirodno je stati iza vrijednosti kakve su poštenje i solidarnost. Svi mi, i oni koji su korumpirani i oni koji nisu, bi se u to zakleli. Kako i zašto se to pretvori u grabežljivo merkantilnu situaciju je tajna".

Sutra se obilježava 30 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu pa je novinare zanimalo čega se Rundek sjeća iz tog perioda.

"Nisam bio tu za vrijeme Olimpijade, ali znam da je Sarajevo procvalo. Bilo je to nešto što je internacionaliziralo ovaj grad i učinilo ga svjetskim. Nešto od toga je ostalo i danas u Sarajevu", kazao je Rundek.

Rundek Cargo Trio održat će tri koncerta u SARTR-u, 07., 08. i 09. februara, a bit će to samo prvi od serije koncerata posvećenih obnavljanju scene CDA.

Izvršna producentica i program menadžerica SARTR-a, Sabina Šabić, kazala je da je riječ o suludom i hrabrom projektu, a da je Rundek logičan slijed i izbor programskih aktivnosti za početak reaktiviranja scene CDA.

Ona je otkrila da će do kraja sezone svaki mjesec biti organiziran po jedan koncerta, sljedeći već 15. marta s Damirom Avdićem.