Muzika
0

Darko Rundek u martu u Domu mladih

Sarajevo-x.com
U Sarajevo 27. marta dolazi čuveni Darko Rundek sa Cargo Orkestrom. Koncert hrvatskog muzičara bit će održan u Domu mladih

Početak muzičke karijere Darka Rundeka vezan je uz grupu Haustor, jednu od najvažnijih pojava zagrebačke muzičke scene. Osnova grupe nastala je 1977. godine kada su Darko Rundek i Srđan Sacher osnovali neformalnu grupu Komuna s kojom su dvije godine neobavezno svirali. Haustor je nastao 1979. godine u postavi: pjevač i solo gitarist Darko Rundek, basista Srđan Sacher, bubnjar Boris Leiner i ritam gitarista Ozren Štiglić. Na samom početku karijere Boris Leiner je paralelno svirao s njima i s grupom Azra, sve dok u Haustor nije došao bubnjar Zoran Perišić. Ubrzo se grupi priključuju saksofonist Damir Prica, klavijaturist Zoran Vuletić i trombonist Nikola Santro.

Za Radio Zagreb 1980. godine snimili su dvije pjesme, a 'Moja prva ljubav' ubrzo je postala hit. Godine 1981. snimili su prvu singl ploču. Godinu kasnije snimaju ključni album 'Treći svijet' koji predstavlja njihovo istraživanje drugačijeg zvuka, koje se kreće od reggaea, preko latinoameričkog folklora, sve do fino upotrebljenih pop struktura.

Rundek se u tekstovima inspirira stripovima Huga Prata, biblijskim simbolima i jakim slikama iz literature i avanturističkih filmova. Pjesme 'Neobičan dan', 'Zadnji pogled na Jeršaleim', 'Babilonske baklje', 'Skriven iza lažnih imena' ponudile su sasvim osobenu atmosferu, do tada rijetko sretanu u domaćoj muzici. Na albumu se našla i inkriminirana pjesma 'Radnička klasa odlazi u raj'.

Sljedeći album 'Bolero' Haustor radi u sastavu Rundek, Prica i Zajec. Ploča im donosi drugi veliki hit u karijeri, pjesmu 'Ena', ali tu su i efektne 'Šejn', 'Ja želim', 'TV man', 'Sejmeni' kao i 'Take the Money and Run' sa elementima rapa.

Godine 1986. s pjesmom 'Samo na čas' nastupaju na Zagreb festu, a 1988. objavljuju LP 'Tajni grad'. Uoči miksa petog albuma 'Dovitljivi mali čudaci' Haustor 1990. godine prestaje s radom. Rundek se s porodicom preselio u Pariz. Paralelno s karijerom u Haustoru, Rundek je radio kao asistent režije u pozorištu, povremeno je glumio u predstavama, režirao je radio drame, a 1990. napisao je muziku za film 'Orao' Zorana Tadića. Tokom ratnih godina Rundek je neko vrijeme bio zaposlen kao muzički urednik na Radio Brodu, a u Parizu je komponirao glazbu za pozorišne predstave.

  1. je objavljena kompilacija njihovih najvećih hitova s izborom od osamnaest pjesama. Krajem iste godine objavljen je CD 'Ulje je na vodi' na kojem se našao snimak nastupa Haustora održanog 6. januara 1982. godine u Kulušiću.

Početkom 1997. godine Rundek je objavio prvu samostalnu ploču 'Apokalipso' na kojoj se, uprkos žanrovskoj raznolikosti, u temama kao što su 'Crni dusi', 'Štrajk željezničara' (song iz predstave 'Ne' izvedene u Mostaru 1990. godine), 'Šuvar i varivo', 'Za nas', drži stila koji je njegovao s Haustorom.

U prvoj polovini 2000. godine Rundek je objavio i drugi solo album pod nazivom 'U širokom svijetu'. Na prvo slušanje ova ploča odudara od gotovo svega što je Haustor radio, a u velikoj mjeri i od 'Apokalipsa'. Izbor pjesama ponovo pokriva ogroman spektar različitih žanrova: od obrade 'Ay Carmela', pjesme iz španskog građanskog rata, preko zarazne 'Uspomene', dijelom otpjevane na francuskom, do tradicionala 'Ljubav se ne trži' (istu stvar su obradile i Vještice na jednom od svojih albuma). Album je dobio odlične kritike.

U jesen 2002. godine objavljuje i treći solo album pod nazivom 'Ruke'. Novi album predstavlja nastavak Rundekovih istraživanja i donosi s jedne strane vrlo hermetične i izuzetne naslove poput 'Kube', 'Iste slike', 'Mlin reggaea', a sa druge lako slušljive hitove kao sto su 'Makedo' ili 'Ruke'. Album je prodan u izuzetno velikom tiražu.

U proljeće 2003. godine Rundek formira novi bend, Rundek Cargo Orkestar i s njim odlazi na turneju po Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori.