Muzika
0

Danas Santanin koncert u Zagrebu

NINA
U sklopu svoje velike ljetne turneje, ugledni svjetski gitarist Carlos Santana danas će, 21. jula, na svoj 57. rođendan, nastupiti u zagrebačkom Domu sportova.

Na konferenciji za novinare povodom sutrašnjeg koncerta rečeno je da će Santani kao predgrupa nastupiti sastav njegovog sina Salvador Santana Band pa će tako Santanin treći koncert u Zagrebu od 1975. ujedno biti i prvi «porodični koncert» pred tom publikom.

Santana je izjavio da će sutra izvoditi pjesme «od jučer, danas i sutra», pjesme koje još nisu snimljene, pjesme uz koje su odrastale generacije, kao i pjesme s albuma «Supernatural».

Santana je rođen 20. jula 1947. u Meksiku i kao sin violiniste, krenuo je očevim stopama, ali je ubrzo violinu zamijenio gitarom. Karijeru je započeo po barovima i klubovima u Tijuani, ali je preseljenjem u San Francisco šezdesetih godina započeo muzički uspon.

Santana se na svjetskoj muzičkoj sceni uspješno održao više od tri decenije. Za muzička dostignuća i zapažen humanitarni rad, 30. augusta ove godine, u Los Angelesu, na petoj dodjeli Latin Grammy nagrade, Američka diskografska akademija za latino muziku proglasit će Santanu osobom godine.