Muzika
0

Damir Nikšić i Sarajevo Jazz Guerilla snimili pjesmu "Sjedio sam u kafani"

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Damir Nikšić i Dino Šukalo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Konceptualni umjetnik Damir Nikšić i popularni klupski bend Sarajevo Jazz Guerilla zajedno su snimili spot i pjesmu "Sjedio sam u kafani".

"Ova pjesma je nastala negdje 1991. godine i dugo je čekala svoju priliku i prave ljude da se rodi. Dijalog naratora, dežurnog pijanice, sa imaginarnim đavolom je filozofska tema. Za sve ružno što se zbiva, ljudi uvijek traže nekog imaginarnog krivca. Pošto je tema malo 'pipljiva' i radi se o 'đavoljim poslima', nikako mi se nije dalo da to napravim kako valja. Poklopile su se neke zvijezde i Dino Šukalo je napravio aranžman i kliknuo na to", rekao je Nikšić te dodao kako je Šukalo komponovao i uvod pjesme.

Pjesma je snimljena u produkciji Solid State, a odsvirali su je članovi Sarajevo Jazz Guerille. Autor teksta i muzike je Damir Nikšić, koji je i glumio u spotu. Nikšić tvrdi da spot pomjera standarde domaće produkcije.

Dino Šukalo je naveo kako Sarajevo Jazz Guerilla promocijom ove pjesme započinje svoju petu sezonu svirki u Pivnici Sarajevo. Na svirkama, koje će se održavati svakog ponedjeljka u 20 sati, jednom mjesečno će gostovati i Damir Nikšić, sa kojim planiraju i turneju po čitavoj BiH.