"Žestoke riječi i jak ritam"
0

VIDEO / Damir Karišik Kara novi bh. šampion Red Bulll MC Battlea

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
BiH finale Red Bull MC Battlea 2011. u potpunosti je opravdalo moto ovogodišnjeg izdanja Red Bullove Lige šampiona za repere "Žestoke riječi i jak ritam". Novi bh. šampion Red Bulll MC Battlea je Damir Karišik Kara.

U prepunom amfiteatru Doma mladih u Sarajevu, uz publiku koja je priredila fantastičnu atmosferu BiH je dobila novog šampiona freestylea, a poznata su imena i prve četvorice učesnika regionalnog finala.

Publici je na samom početku dobrodošlicu poželio prošlogodišnji pobjednik Sterma, koji je ovog puta bio u žiriju, nakon čega je riječ preuzeo domaćin Galeb, voditelj na MTV Adria, koji je tokom cijele večeri majstorski odradio svoj posao.

I odmah je počelo žestoko. Žiri u sastavu Frenkie, DJ Soul i Sterma je izvlačio parove osmine finala i battleovi su se nizali jedan za drugim (uz beatove koje je davao DJ Audio InFunktion), a žiri nije imao nimalo lagan posao, čak tri od osam battleova odlučena su tek nakon produžetaka.

Veoma zanimljiv je bio drugi battle, drugovi Elko i Žućo, obojica iz Brčkog, nisu imali srca da se međusobno bore pa su umjesto napada jedan drugom uputili riječi hvale bez obzira ko će proći dalje, što je publika nagradila velikim aplauzom.

Nakon osam battleova u četvrtfinalu opet četiri izvrsna battlea. Na kraju su kao pobjednici izašli polufinalisti Kontra, Fedjah, Kara i Flash.

U prvom polufinalnom battleu sudarili su se Fedjah i Kara, a nakon dva puta po 16 lajnova pobjednika je bio Kara. Zanimljivo u polufinalu bilo je to što su takmičari u tekst morali ubacivati riječi koje im je zadavao žiri. Tako su se, osim jedan drugoga, takmičari uzgred dotakli i Mileta Kitića, Valtera, Tita, Halida Bešlića itd. Drugo polufinale, u kojem su nastupili Kontra i Flash, bilo je toliko izjednačeno da je žiri nakon produžetka tražio još jedan i to "a cappella". Bolje se u tome snašao Kontra i odnio pobjedu.

U pauzama između etapa takmičenja nastupili su Somer (Mučenička grupa, Zenica), Hamza (Disciplinska komisija, Tuzla) i Mayer & Srele (Mostar).

U finalnoj borbi Kara i Kontra na ringu bespoštedno sipaju rime, a žiri je opet na mukama. No, poslije osam dodatnih lajnova "a cappelle", pa još dva lajna, žiri u ringu donosi konačnu odluku (2:1). Novi BiH šampion Red Bulll MC Battlea je Damir Karišik Kara!

On će, uz ostalu trojicu polufinalista, te četvrtfinalistu koji dobije najviše glasova na www.redbull.ba, predstavljati BiH na velikom regionalnom finalu u Domu mladih u Sarajevu, 22.10.2011. godine.

Lov na titulu šampiona Red Bull MC Battlea 2011 je otvoren. Slijede finala u Srbiji (08.10.2011.) i Hrvatskoj (15.10.2011.), a potom i veliko regionalno finale kada će se konačno razriješiti pitanje: Ko je najbolji freestyler u regiji?

Snimci četvrtfinalnih battleova u utorak, 04.10.2011., bit će postavljeni na www.redbull.ba i glasovi posjetilaca stranice odlučit će o petom BiH učesniku regionalnog finala, pored četvorice koja su prošla u polufinale i direktno se plasirala. Zato glasajte za svoje favorite, vaši glasovi će odlučiti ko je peti učesnik regionalnog finala.