Muzika
0

Damir Imamović sevdalinku i gitaru nosi i u Brazil

Piše: Adisa Pobrić
Damir Imamović (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Damir Imamović (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Inspirativni muzičar Damir Imamović u protekloj godini doživio je mnogo uspjeha u karijeri. U aprilu je izdao svoj prvi solo album, nakon čega je uslijedila koncertna promocija.

"Svirao sam u BiH, regionu, a onda i u Švicarskoj, Skandinaviji, prvi put u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama", prisjetio se neumorni ljubitelj sevdaha, koji ima mnogo planova za ovu godinu.

Krajem 2010. otpočeo je obrazovno-istraživački program SevdahLab sa sarajevskim Mediacentrom, projekat kojim predstavlja sevdah kao vrstu umjetnosti zasnovane na posebnim principima i koji bi trebao pojasniti mnoge stvari u sevdahu, jer se Damir, osim sviranja, konstantno bavi istraživanjem i upoznavanjem starih sevdalija, njihovog načina izvođenja i znanja koja će mu omogućiti da bude što uspješniji.

Novu godinu je proslavio u Beogradu, gdje ga je doveo posao, a nakon toga, kako nam je kazao, odlazi na turneju u Holandiju.

"Na ovu turneju idem sa internacionalnim kvartetom u kojem sviram s Bojanom Zulfikarpašićem, Bacharom Khalifeom i Ericom Vloeimansom. Nešto prije toga, program SevdahLab će imati i svoju holandsku premijeru. Slijede gostovanja u Splitu, Beogradu, i u nekim zemljama Evrope", izjavio je za Imamović za Sarajevo-x.com.

Na kraju saznajemo da Damir planira i gostovanje na jednom festivalu u Brazilu.