Dokazano komšijsko glasanje
0

"Dajte vi nama bodove na Eurosongu, pa ćemo i mi vama"

Sarajevo-x.com
Dino Merlin (Foto: Reuters)
Dino Merlin (Foto: Reuters)
Nakon svakog Eurosonga uslijede kritike zbog "komšijskog glasanja". Jedni negoduju zbog toga i kritikuju, drugi tvrde da su to samo predrasude. Međutim, glasanje po principu "ja tebi, ti meni" je činjenica, a potvrdio ju je i jedan njemački matematičar.

Tokom glasanja u finalnoj večeri Eurosonga neke zemlje daju predsnost svojim komšijama. Mnogi, pak, tvrde da je to samo predrasuda, ali tu "predrasudu" dokazao je njemački matematičar Markus Veber, piše Deutsche Welle.

Matematičar iz berlinskog centra "Konrad Cuze" na insistiranje sedmičnika "Die Ziet" odlučio je rezultate glasanja na Eurosongu u posljednjih deset godina ubaciti u jedan kompjuterski algoritam. Program inače služi za molekularnu analizu prilikom razvoja lijekova i traga za takozvanim klasterima (međusobno povezanim faktorima). Upravo zbog toga je ovaj program i koristio prilikom dokazivanja "komšijskog glasanja".

Analizom je pronađeno šest klastera, koji prilično odgovaraju načelu "dobrosusjedske saradnje".

Iz kojeg klastera dolazi pobjednik 56. takmičenja za najbolju pjesmu Evrope?

Najviše zemalja se nalazi u klasteru koji se može nazvati sredozemnim. Tu su Albanija, Andora, Kipar, Grčka, Turska, Malta, Portugal, Španija, ali i Bugarska, Rumunija, Mađarska i Češka.

U drugom klasteru nalazi se devet zemalja. U tom, nazovimo ga istočnoevropsko-azijskom klasteru, su Armenija, Azerbejdžan, Gruzija, Izrael, Moldavija, Poljska, Rusija, Ukrajina i Bjelorusija.

U trećem, odnosno sjevernoevropskom su Danska, Finska, Švedska, Norveška, Velika Britanija, Irska, Island, Monako i Slovačka.

Južnoslavenski klaster

Osam članica ima južnoslavenski klaster u kojem se nalaze Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, ali i Austrija i Švicarska.

Ali, i zapadni Evropljani vole svoje komšije. Njemačka, Belgija, Holandija, Francuska i San Marino također redovno daju natprosječan broj glasova. Najslabiji "klaster" je baltički. Estonija, Latvija i Litvanija još nisu uspostavile "dobrosusjedske" veze sa ostatkom sjevera Evrope, a veze s "istočnom braćom" su očigledno popucale, objavio je Deutsche Welle.