Muzika
198

Da li biti normalan u društvu u kojem je "normalno" oružje i nasilje umjesto dobrih stvari?

Klix.ba
Sa snimanja spota (Foto: Hibrid/Facebook)
Producent elektronske muzike iz Sarajeva Dino Aganović, umjetničkog imena Hibrid, predstavio je svoj svoj prvi video za pjesmu "Da li biti normalan". Spot je sniman na nekoliko lokacija u Sarajevu, a nastao je u saradnji digitalne izdavačke kuće Submarine Vibes i multimedijalnog studija PIX.

Hibrid je već duže vrijeme prisutan na elektronskoj sceni, a prepoznatljiv je po svom unikatnom zvuku koji kombinuje razne muzičke pravce. U svojim pjesmama "Bašeskijina samoća " i "Samo sanjar" kombinuje poeziju sa elektronskom muzikom što izaziva interesovanje i podršku kako lokalne publike, tako i muzičara širom regiona.

Pjesma "Da li biti normalan" i spot su nastojanje autora da aktuelizira pitanje da li biti "normalan" u današnjem društvu u kojem se normalnim smatra sve ono što to ne bi trebalo biti, te kako ostati normalan u društvu koje to nije.

Vokal korišten u pjesmi je isječak iz skeča Top Lista Nadrealista koji i 20 godina nakon što je snimljen nije izgubio na relevantnosti.

"Problematika kojom se bavi nažalost je još uvijek aktuelna u našoj sredini, te sve češće svjedočimo upotrebi oružja i nasilja umjesto muzike, umjetnosti i dobrih i normalnih stvari", kaže ovaj producent koji je za korištenje materijala iz TLN-a dobio podršku od Zenita Đozića.

Video spot za pjesmu "Da li biti normalan" prati dječaka koji ukrade plastični pištolj, te hodajući Vilsonovim šetalištom pravi razne probleme. Nakon što dječak pronađe harmoniku i kao u skeču Top liste nadrealista zasvira melodiju "Waves of the Danube" (iz filma "Otac na službenom putu"), postaje dobar dječak i ispravlja svoja loša djela.

Dio videa je i mali remake Hendinog spota "Sviraj mi sviraj brate" snimljenog tokom rata u okruženju razrušene Vijećnice, gdje dvije nasmijane djevojčice plešu valcer. Uz istu, poznatu, melodiju harmonike korištene u Hibridovoj pjesmi, dječak i djevojčica u obnovljenoj Vijećnici plešu nove plesove, uz novu muziku, nasmijani i vjerujući u nova i bolja vremena...

Pogledate video: