Muzika
0

Cubismo u gradovima širom BiH

Sarajevo-x.com
Nakon uspješnog koncerta u Neumu, hrvatska grupa Cubismo u sklopu Ronhill Latin Beat ljetne turneje, u četvrtak će održati i koncert na mostarskim Bazenima. Uz vruće latino ritmove Tuzlaci će na Solnom trgu uživati 30. jula, Banjalučani 2. avgusta, a Sarajlije 11. augusta.

Cubismo je sastav koji svira energičnu plesnu muziku koja se temelji na afro-kubanskim ritmovima, ali u svom osebujnom i prepoznatljivom stilu. Osim salse i latin-jazza, u muzici Cubisma osjećaju se i utjecaji jazza, hip-hopa, funka i rocka.

Članovi sastava dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Kube i Ekvadora te su najznačajniji sastav koji svira takvu vrste muzike u ovom dijelu Evrope.

Cubismo je dosad izdao šest CD-a, od kojih je većina i u svjetskoj distribuciji. U svojoj karijeri Cubismo je sarađivao s mnogim ovdašnjim, ali i svjetskim muzičkim zvijezdama. CD "Motivo Cubano“ snimljen je na Kubi s članovima legendarnog Buena Vista Social Cluba, a na CD-u "Viva la Habana“ gostovala je Yolanda Duke, koja je u to vrijeme bila pjevačica orkestra Tita Puentea. Usto, dugo i plodno sarađuju s Nelsonom Hernandezom, jednim od najboljih aranžera i producenata salse u SAD-u.